Gülten Dayıoğlu'nun gençlik romanlarında fantastik unsurlar
The fantastic components in Gülten Dayıoğlu's juvenile fictions
  1. Tez No: 356785
  2. Yazar: HÜLYA SADİYE GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYMA BÜYÜKKAVAS KURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gülten Dayıoğlu, gençlik edebiyatı, roman, fantastik unsurlar, Gülten Dayıoğlu, young-adult literature, novel, fantastic elements
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada Gülten Dayıoğlu?nun fantastik unsurlar içeren Kıyamet Çiçekleri, Alacakaranlık Kuşları, Yada?nın Gizilgücü, Mo?nun Gizemi, Mo?nun Gizemi 2 Otran, Mo?nun Gizemi 3 İkizler adlı gençlik romanları, fantastik unsurlar ve bu unsurların kaynakları dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde fantastik, fantezi, fantastik edebiyat, fantastik kurgu kavramları ve fantastiğin tarihçesi üzerinde durulmuştur. Gülten Dayıoğlu ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Sınırları kesin belirlenemeyen bir tür olan fantastiğin diğer türlerden ayrılan ve bu türlere benzeyen yönleri ortaya konmuştur. Bu bağlamda fantastik; bilim kurgu, gotik roman, masal, efsane, mit, destan, düşsü gerçeklik, büyülü gerçeklikle karşılaştırılmış, elde edilen sonuçlar belirtilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde yazarın fantastik unsurlar içeren Alacakaranlık Kuşları, Yada?nın Gizilgücü, Kıyamet Çiçekleri, Mo?nun Gizemi, Mo?nun Gizemi 2 Otran, Mo?nun Gizemi 3 İkizler adlı romanları özetlenmiş, materyal unsurlar bakımından incelenip tanıtılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, eserlerde yer alan fantastik unsurlar tasnif edilip başlıklar belirlenmiş, eserler bu başlıklar altında incelenmiştir. Yazarın gençlik romanlarında görülen fantastik unsurlar, ?Şahıslarda Görülen Fantastik Unsurlar?, ?Hayvanlarda Görülen Fantastik Unsurlar?, ?Doğaüstü Varlıklarda Görülen Fantastik Unsurlar?, ?Mekânda Görülen Fantastik Unsurlar?, ?Zamanda Görülen Fantastik Unsurlar?, ?Cansız Varlıklarda Görülen Fantastik Unsurlar?, ?Ağaçlarda ve Bitkilerde Görülen Fantastik Unsurlar?, ?Mekân Değiştirmeler?, ?Kararsızlık Durumu?, ?Sihir, Büyü, Fal, Kehanet?, ?Değişim, Dönüşüm, Başkalaşım?, ?Efsanelerden, Kıssalardan, Mitolojiden Yararlanma? başlıkları altında incelenmiştir. Sonuç bölümünde araştırmalar ve değerlendirmelerden elde edilen sonuç ve bulgulara yer verilmiş, araştırma boyunca yararlanılan kaynaklar, ?Kaynakça?da ise yararlanılan kaynaklar sıralanmıştır. Çalışmanın ?Ekler? bölümünde, Gülten Dayıoğlu?yla internet üzerinden yapılan röportaja yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fantastic elements including young adult novels; Kıyamet Çiçekleri (Flowers of Doomsday), Alacakaranlık Kuşları (Birds of the Twilight), Yada?nın Gizilgücü (Mystical Power of Yada), Mo?nun Gizemi (Mystery of Mo), Mo?nun Gizemi 2 Otran (Mystery of Mo 2 Otran), Mo?nun Gizemi 3 İkizler (Mystery of Mo 3 Twins) have been analysed in point of the material elements; moreover the fantastic elements seen in these novels and the sources of these elements have been examined. In the first part of the study, the concepts of fantastic, fantasy, fantasy literature, fantastic fiction and the roots and history of fantasy have been studied. The different and similar aspects between the other genres and the fantasy the limits of which are not certain have been searched, and in the light of the information acquired, the aspects of the fantasy which are different from or similar to the other genres. In this sense, fantasy has been compared with science-fiction, gothic novels, fairy tales, legend, myth, epic, imaginative realism, magic realism; then the results obtained have been stated. In the second part of the study, the author?s fantastic elements including novels ?Alacakaranlık Kuşları (Birds of the Twilight) Yada?nın Gizilgücü (Mystical Power of Yada), Kıyamet Çiçekleri (Flowers of Doomsday), Mo?nun Gizemi (Mystery of Mo), Mo?nun Gizemi 2 Otran (Mystery of Mo 2 Otran) and Mo?nun Gizemi 3 İkizler (Mystery of Mo 3 Twins)? have been summarized and they have been examined and presented in point of the material elements. In the third part of the study, the fantastic elements seen in the author?s works have been classified and so the topics have been identified; and these works have been examined under these topics. The fantastic elements seen in the author?s young adult novels have appeared as ?The fantastic elements seen in the individuals?, ?The fantastic elements seen in the animals?, ?The fantastic elements seen in the spiritual beings, ?The fantastic elements seen in the places?, ?The fantastic elements seen in the time?, ?The fantastic elements seen in the inanimate beings?, ?The fantastic elements seen in the trees and in the plants?, 'Replacements?, ?Doubtfulness?, ?Magic, witchery, fortune-telling, prophecy?, ?Evolution, mutation, metamorphosis?, and as ?Benefitting from legends, tales and mythology?. In the conclusion part, the results and the findings obtained from the researches and the evaluations have been given. The resources used during this study has been added as the references part to the study. At the end of the study, an interview with Gülten Dayıoğlu which was made on Internet has been added.