Eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümü resim-iş eğitimi programında özgün baskı dersinde karşılaşılan sorunlar
The matters printmaking lectures in the faculty of education, department of fine arts, art teaching programme
  1. Tez No: 356807
  2. Yazar: MURAT ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. HALİL TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat eğitimi, özgün baskıresim, baskıresim teknikler
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'deki Eğitim Fakülteleri Resim-İş Öğretmenliği lisans programlarındaki özgün baskıresim derslerini yürütmüş veya yürütmekte olan ve bu alanda eserler üreten öğretim üyelerinin bu derslerdeki uygulama yaklaşımlarının betimlenmesi ve uygulanmasında karşılaşılan sorunların değerlendirilmesidir. Araştırmada özgün baskı resim derslerinin kuramsal bilgi ve uygulama alanlarında karşılaşılan sorunları betimlemek amacıyla gözlem ve görüşmeler yapılmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırma kapsamında; Gazi Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nin Eğitim Fakülteleri'ndeki Resim-İş Öğretmenliği Bölümleri'nde görev yapmakta olan öğretim üyeleri ile görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca çeşitli üniversitelerde (Anadolu, Bilkent, Hacettepe ve Işık Üniversitesi) baskıresim alanında eğitim veren öğretim üyeleriyle de görüşmeler yapılmıştır. Öğretim üyeleriyle birebir görüşmelere dayanan açık uçlu sorularla özgün baskıresim eğitiminde karşılaşılan sorunları belirlemeye yönelik sözlü görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler sesli ve yazılı olarak kayıt altına alınarak özgün baskıresim atölyelerinin sanat eğitimine uygunluğunu belirlemeye yönelik durum tespiti yapılmıştır. Elde edilen veriler betimleme yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların çoğunluğu özgün baskı derslerinin çağın gereklerinin uzağında kaldığı, atölyelerin yeterli fiziki donanıma sahip olmadığı, ders saatlerinin yetersiz olduğu, kurumların sanata ayırdıkları katkı paylarının yetersiz olduğunu vurgulamışlardır. Bu sorunların sanat eğitiminde uygulanan özgün baskıresim derslerinin uygulanmasında olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to state the descriptions and evaluations of the problems encountered while applying the ?practice approaches? by the artists and the instructures who lecture or have lectured ?printmaking? in undergraduate program of Art Teaching, The Faculty of Education, in Turkey . In this research, a series of observations and the interviews were done to declare the difficulties in the lectures of printmaking in the fields of theoretical knowledge and practice. In the context of qualitative research studies, many interwievs were carried out, with the academicians in the Program of Art Teaching in distinctive universities like Gazi University, Ondokuz Mayıs University and Marmara University. Also some other interviews were carried out with the artists who lecture in the field of ?printmaking?. To declare the problems of printmaking some ?face to face talks? were carried out, by the help of the open-ended questions, with the artists and academicians. These interwievs were recorded both in orally and written way to specify the conformity assessment of printmaking workshops with Art Teaching. The data acquired was analysed by the means of descriptive method. At the end of the research, the majority of the participants stated that, printmaking lectures are far from the today?s needs, the workshops are not well equipped, the hours of lectures are insufficient, the tuition reserved for art is insufficient as well. It is established that all these matters have some negative affects on the application of printmaking lessons in art teaching. Key Words : Art Education, Printmaking, Printmaking Techniques