Görsel bildirişim aracı olarak jeosembollerin insan üzerindeki etkileri ve algı düzeyleri
The effects of geo symbols as a visual communication means on human being and levels of perception
- Tez No: 356816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel bildirişim, Jeosembol, Piktogram, İşaret, Görsel Algı, Visual communication, Geo symbol, Pictogram, Sign, Visual Perception
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İnsanlar bulundukları çevreyi algılamak, anlamak ve anlatmak durumundadırlar. Duygu, düşünce ve olayların anlatılmasında en önemli öge dildir ancak, insan dil yardımıyla kurduğu iletişimde bildiği diller ile sınırlıdır. İnsanlık tarihi boyunca gelişen görsel iletişim, ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin evrensel düzeyde kullanılmaktadır. Evrensel düzeyde görsel ortak bir dil olarak kullanılan görsel bildirişim araçları insanları bilgilendirebilmekte, yönlendirebilmekte ve hayatlarını kolaylaştırabilmektedirler. Yerli ve yabancı turistlerin çevreyi anlaması, tanıması ve doğru yönlendirilebilmesi amacıyla yerleşim alanlarında görsel bildirişim araçları olarak jeosembollerden yararlanılmaktadır.Bu çalışma, teorik ve pratik olmak üzere iki alanda yürütülmüştür. Teorik alanda yürütülen çalışmada, görsel bildirişim ile ilgili kavramlar, algı, anlamlandırma, göstergebilim, jeosembollerin tasarım ilkeleri, yapısal özellikleri ve jeosembollerin insan üzerindeki etkileri ve algı düzeyleri gibi konular araştırılmıştır.Pratik alanda yürütülen çalışmada ise, görsel bildirişim aracı olarak jeosembollerin insanlar üzerindeki etkileri ve algı düzeylerini belirlemeye yönelik olarak günümüzde tarihi ve turistik alanlarda kullanılmakta olan ve örnek olarak tasarlanan jeosembollerin gerekliliği ve algılanabilirliği anket yöntemi ile yerli ve yabancı turistlere sorulmuş elde edilen bulgular tablolar halinde verilerek değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen bulgular, tarihi ve turistik alanlar, jeoparklar ve ören yerleri gibi alanlar için yönlendirme sistemlerinin gerekli olduğunu göstermiş ve evrensel ortak bir dil olarak jeosembollerin insanlar üzerinde etkili olduğu sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The effects of geo symbols as a visual communication means on human being and levels of perception?People have to perceive, understand and express the environment in which they live. Language is the most important element in explaining the feelings, thoughts and events, but while communicating, people are limited to the language that they speak. Visual communication, which has developed throughout the history of mankind, is now being used universally without racial, linguistic and religious discrimination. Visual communication means, which can be used as a universal common visual language, can inform and direct people and may facilitate their lives. Geo symbols can be used as visual communication means in settlements in order to help foreign tourists to get acquainted with the environment.This study was conducted theoretically and practically. In the theoretical study, the concepts related with the visual communication and issues such as perception, interpretation, semiotics, design principles and structural features of geo symbols and their effects on human beings and levels of perception were investigated.In the practical study, the necessity and perceptibility of geo symbols which are currently being used in historical and touristic areas were asked to domestic and foreign tourists through a questionnaire to identify the impacts of geo symbols as visual communication means on human beings and levels of perception and obtained results were evaluated and given in the tables. The results obtained indicated that routing indicators are needed in historical and touristic areas, archaeological sites and geo parks and geo symbols, as a common language, have influence on human beings.