Arap Baharı sonrası Türkiye-Suriye krizinde Türk medyasının tavrı
Turkish media attitude in the Turkish Syrian crisis after the Arab Spring
  1. Tez No: 356825
  2. Yazar: MUHLİS TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Suriye, Medya, Kriz, Milliyetçilik, Turkey, Syria, Media, Crisis, Nationalism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Uluslararası ilişkilerde devletlerin dış politika kararlarında kamuoyu desteğini almaları önemlidir. İktidarlar, dış politika kararlarında kamuoyunun desteğini alabilmek adına sık sık propaganda yoluna başvururlar. Propagandanın temel aracı ise medyadır. Medya için geniş kitleleri etkileyen dış politika haberlerinde, milliyetçilikten bağımsız, tarafsız yayıncılık yapması oldukça güçtür. Haber medyası dış politika haberlerinde iktidarın söylemlerini ön planda tutmaktadır. Araştırmamızda dış politika krizlerine örnek olarak verilen Türkiye ve Suriye arasında yaşanan uçak ve helikopter olayları 2012 (Haziran) tiraj sayılarına göre ilk on gazetenin birinci sayfalarında içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen veriler ışığında medya, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülme olayını sonuçlar üzerinden değerlendirerek“mağdur ama güçlü Türkiye”mesajını kamuoyuna iletmiştir. Türkiye tarafından düşürülen Suriye helikopter krizinde ise medya olayın sebeplerini ön plana çıkararak“mağdur, intikamını alan Türkiye”profili çizmiştir. Bu mesajlarla Türkiye'nin Suriye sorununda kamuoyunun daha sert politikalar izlenmesine razı edilmesinde medyanın etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In international relations, it is significant for countries to have support of public opinion in foreign policy decisions. The government parties frequently refer to propaganda in obtaining public opinion support in foreign policy decisions. The main instrument of propaganda is media. It is quite difficult for media to broadcast objectively and independently from nationalism in foreign policy news. News media prioritise the discourses of government party in foreign policy news. In our research, fighter jet and attack helicopter affairs between Turkey and Syria which are shown as examples of foreign policy crises are analysed by content analysis method in the headlines of the first ten newspapers in terms of 2012 circulation rates. In the light of acquired data, media delivered“victim but powerful Turkey”message to public opinion by interpreting Turkish fighter jet's being hit by Syria via the results. In the crisis of the Syrian attack helicopter hit by Turkey, the media made the impression of“victim, avenging Turkey”by bringing the results of the event into the agenda. With these messages, it is observed that the media has an effect on persuading public opinion in following harsher politics in Turkey's Syria issue.