Matematik öğretmenlerinin köklü sayılar konusundaki pedagojik alan bilgilerinin öğrenci zorlukları bağlamında incelenmesi
An investigation of mathematics teachers' pedagogical content knowledge as concerns students' difficulties with regard to the radical numbers
- Tez No: 356829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER CİHAN KONYALIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pedagogical content knowledge, students' difficulties, mathematical content knowledge, radical numbers, mathematics teachers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise matematik öğretmenlerinin köklü sayılar konusuna ilişkin Pedagojik Alan Bilgilerini (PAB) öğrenci zorlukları bağlamında incelemektir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması ile yapılmıştır. Çalışmanın hedef evreni İran lise matematik öğretmenleri olup, çalışmanın ulaşılabilir evreni, 2012 yılı Eylül ayında İran'da düzenlenen XII.Ulusal Matematik Eğitim Sempozyumuna İran'ın farklı illerinden katılan öğretmenler arasından çalışmaya katılmayı kabul eden 40 lise matematik öğretmeninden oluşmuştur. Çalışma iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk aşamada katılan 40 öğretmenin pedagojik alan bilgi durumları, Pedagojik Alan Bilgi Anketi (PABA) ve Pedagojik Alan Bilgi Testi (PABT) kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra ulaşılabilir evren içerisinden gönüllülük esasına dayalı olarak seçilen 5 öğretmenden oluşan çalışma grubu ile köklü sayılar konusunu, öğrenci zorlukları bağlamında incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak PABA, PABT, Köklü Sayılar Alan Bilgi Testi(KSABT), Köklü Sayılardaki Hata ve Nedenleri Tespit Testi(KSHNTT), yazılı görüş alma, yüz yüze görüşme ve doküman incelemesi yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmadaki bulgular, öğretmenlerin kendi matematik alan bilgilerini yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve hatta kendilerinin de yeri geldiğinde benzer hatalar yaptıklarını ortaya koymuştur. Öğretmenlerin köklü sayılar konusundaki alan eğitimi bilgileri öğrenci zorlukları kapsamında değerlendirildiğinde, öğretmenlerin alan eğitimi bilgilerinin yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin öğrenci zorluklarına dair yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve yine öğretmenlerin öğrenci zorluklarının tespit edilmesine ve giderilmesine yönelik yeterli beceriye sahip olmadıkları görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Pedagojik alan bilgisi, öğrenci zorlukları, matematik alan bilgisi, köklü sayılar, matematik öğretmeni
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examined mathematics teachers' pedagogical content knowledge (PCK) related to radical numbers in the context of students' difficulties. Case study which is one of the qualitative methods was used in this research. The population of this study was mathematics teachers in Iran and the sample of study were 40 teachers who were participated the Symposium of National Mathematical Education XII from different cities of Iran. The study was realized at two steps. In first step it was determined that mathematics teachers' pedagogical content knowledge with The Questionnaire of Pedagogical Content Knowledge (QPCK), and of Pedagogical Content Knowledge Test (PCKT). After it was implemented with 5 teachers who were voluntary for participation related to radical numbers in the context of students' difficulties. It was used QPCK, PCKT, Radical Numbers Content Knowledge Test (RNCKT), the Test of Determining Mistake and Its Reasons in Radical Numbers, receiving written opinion, face-to-face interviews, and document analyses as data gathered tools. Findings that obtained in this research showed that teachers should be review their content knowledge related to mathematics again and also it was determined that teachers have similar mistakes. According to research results, it was determined that teachers' pedagogical content knowledge was not enough related to radical numbers in the context of students' difficulties. In addition, results showed that teachers have not enough knowledge about students' difficulties. Besides, teachers have not enough skills related to establishing and removing students' difficulties.