Ortaokul 6-8. sınıflarda Türkçe dersinde yer alan halk edebiyatı ürünlerinin öğrencilerin bilişsel gelişimine uygunluğu
The suitability of works of folk literature for the students cognitive development in 6th, 7th and 8th grode
  1. Tez No: 356854
  2. Yazar: NURCAN NURSES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, çocukların bilişsel seviyeleri, Türk halk edebiyatı, öğretim programı, kitap seti, Turkish Teaching, the Cognitive Level of the Students, Turkish Folk Litreture, Book Set, Cirriculum
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma 6-8. Sınıf Türkçe kitap setleriyle yapılan Türkçe öğretiminde Türk halk edebiyatı türlerinin öğrencilerin bilişsel gelişimine uygunluğunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında okutulmak üzere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca kabul edilerek Ocak 2012 Tebliğler Dergisinde yayımlanan 6. sınıf için yedi, 7. sınıf için on üç ve 8. sınıf için on beş Türkçe kitap seti olmak üzere toplam 35 kitap seti oluşturmaktadır. Araştırmamızın evrenini oluşturan kitap setleri arasından her sınıf seviyesi için biri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan kitap seti olmak üzere-şans (random) yöntemiyle belirlenen iki kitap seti örneklem olarak belirlenmiştir. Örneklem, 6. sınıf için Millî Eğitim, Doku, 7. Sınıf için Millî Eğitim, Koza, 8. Sınıf için Millî Eğitim, Bisiklet yayınevlerinin kitap setlerinden oluşmaktadır. Araştırma“içerik çözümlemesi”tekniklerinden“kategorisel analiz tekniği”ne göre yapılmıştır. Örneklemi oluşturan kitap setlerinin ders, çalışma ve öğretmen kılavuz kitaplarındaki bütün metinler taranarak Türk halk edebiyatı metinleri belirlenmiştir. Daha sonra elde edilen bulgular dört farklı tabloda gösterilmiş ve yorumlanmıştır. Kitap setlerinde, nesirler için birden fazla paragraftan oluşan eserler ile en az dört satırdan oluşan eserler, nazımlar için ise en az bir dörtlükten oluşan nazım parçaları metin olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda ortaokul 6-8. sınıf Türkçe kitap setlerinde Türk halk edebiyatına yer verme düzeylerinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında yer verilen metinlerde çocukların bilişsel seviyelerinin göz ardı edildiği görülmüştür. Metinsiz bir dil öğretiminin olamayacağı düşünüldüğünde kitaplar hem genel metin sayıları hem de Türk halk edebiyatı metinleri sayısı itibariyle yetersiz bulunmuştur. Bu bulgular ışığında Türkçe öğretiminin en temel kaynağı olan Türk halk edebiyatına hem öğretim programlarında hem de kitap setlerinde daha fazla yer verilmesi gerektiği yönünde öneriler sunulmuş ayrıca yer verilen metinlerin öğrencilerin bilişsel seviyelerine uygunluğunu inceleyecek bir komisyonun kurulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the suitability of the types of Turkish Folk Litreture to students' cognitive development in Turkish Teaching made with the sets of 6-8th grade Turkish books. A total of 22 sets of books, including seven for 6th grade, seven for 7th grade and eigth sets of books for 8th grade, to be taught in the academic year 2012-2013 was approved by the Chair of the Board of Education in January 2012, published in Journal of Communication, constitute the universe of the study. From the books that constitute our study universe for each grade level, two sets of books determined by Gans (random) method, including one set of books published by the Ministry of Education are determined as a sample. The sample consists of the sets of the National Training,Doku Publisher for 6th grade, National Training,Koza Publisher for 7th grade, National Training, Bisiklet Publisher.The research was performed according to the technique of the categorical analysis from the content analysis techniques.The texts of Turkish Folk Litreture are determined by scanning the all texts in student's book, workbook and teacher guides book of the sets of books that constitute sample. Then, the obtained findings were analyzed and shown in four different tables. In the sets of books for prose works, consisting of more than one paragraph with consisting of at least four lines prose works, for verse works consisting of at least one verse, have been recognized as a text. As a result of research, it is concluded that the level of giving Turkish Folk Litreture in the 6-8 th grades sets of books is low. As well as students' cognitive levels are found to be ignored in the texts that are cited. Considering that there will not be language teaching without a text, books are found inadequate as overall number of texts as well as the number of Turkish Folk Litreture texts. In light of these findings, it is proposed that more place should be given to Turkish Folk Litreture which is the main source of Turkish teaching, both in book sets and cirriculum and it is also proposed that a commission to investigate conformity of the text with students' cognitive level, should be established.