7. sınıf Türkçe dersinde drama yöntemini kullanmanın öğrenci başarısına etkileri
The effect of using drama in Turkish loguge teaching on 7th grade students performance
  1. Tez No: 356853
  2. Yazar: GÜLCAN NURSES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİDUN ALPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Drama, Çağdaş Öğretim Yöntemleri, Turkish Teaching, Drama, Contemporary Teaching Methods
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma ortaokullarda Türkçe dersi konularının öğretiminde, drama yöntem ve teknikleriyle desteklenen çağdaş öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubunun arasındaki başarı puanlarını sınamak amacıyla yapılmıştır. Böylelikle ortaokul 7. sınıf Türkçe dersi konularının öğretiminde drama yöntemini kullanımının öğrencilerin başarısı üzerindeki etkisinin ne düzeyde olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın deneysel çalışması 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın örneklemi, Van Özalp İlçesi Atatürk Ortaokulu'nda aynı öğretmenin iki ayrı sınıfındaki 50 ortaokul 7. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada belirlenen konular kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemiyle, deney grubunda ise drama yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Bu araştırmada ön test-son test kontrol gruplu desen uygulanmıştır. Elde edilen ön test- son test verilerinin çözümlenmesinde ilişkisiz t-testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to test achievement scores in Turkish courses in secondary schools between the experimental group that is applied in contemporary teaching methods supported by the drama methods and techniques with the control group applied in the traditional teaching method. Thus, it has been studied to reveal what level of the effects of the use of drama method on students' achievement in teaching of the subjects of 7the grade Turkish courses in secondary school. The experimental study of the research was conducted in the second term of 2012-2013 academic year.50 7th grade students in two differenrt classes of the same teacher in Atatürk Secondary School, Ozalp district of Van, have created the sample oh this study. The subjects determined in the research were processed in the control group by using the traditional methods, while in the experimental group by using the method of drama. In this study, the pretest-posttest control group design was used. In analysis of the data obtained in pretest-posttest, unrelated t-test was used.