Anayasa Mahkemesi kararlarında devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü
The indivisibility of the state together with its nation and territory in the decisions of the Constitutional Court of Turkey
  1. Tez No: 356872
  2. Yazar: YUNUS HEPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL K. BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Devleti Kurtarmak, Anayasa Mahkemesi ve Vesayet, Egemenliğin, Milletin ve Ülkenin Bölünmez Bütünlüğü, Üniter Devlet, Protecting the State, Constitutional Court and its guardianship role, Indivisibility of sovereignty, Nation, and Territory, Unitary state
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 530
Özet
Bu çalışma, 1961 ve 1982 Anayasalarında önemli bir ağırlık oluşturan, Senedi İttifaktan Gülhane Hattı Hümayununa ve oradan da 1876 Kanuni Esasisine kadar önemli anayasal belgelerde yer alan ve devlet bütünlüğü ilkesi olarak da isimlendirilen devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ilkesine Anayasalarda ve Anayasa Mahkemesi kararlarında yüklenen anlamları kavramak ve açıklamak için bir katkı yapmayı hedeflemektedir. Çalışmanın iddiası; Osmanlı İmparatorluğu'nun toplum ve devlet yapısında görülen çözülme ve çöküşlerin tetiklediği devleti ve milleti kurtarmak kaygısının ve Cumhuriyet döneminde ise devleti ve ulusu yeniden kurmak ve korumak kaygısının, devletin bütünlüğü ilkesinin Anayasa Mahkemesinin yorumladığı şekliyle ortaya çıkan anlamını derin bir şekilde etkilemiş olduğudur. Devletin bekasının bekçisi olması nedeniyle Anayasa Mahkemesi, kuruluşundan bugüne kadar, devlet bütünlüğü ilkesini yorumlarken, beslendiği Cumhuriyetin kurucu ideolojisinin kültürel ve siyasal tercihlerinden kendisini ayırabilmiş değildir.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the understanding of the principle of“The Indivisibility of the State Together With Its Nation and Territory”, which have been referred to in the constitutional documents of Turkey including the Ottoman legislations of 1808 Charter of Alliance, 1839 Edict of Gülhane, and 1876 Constitution. This principle was given special emphasis and meaning in the modern Turkish constitutions of 1961 and 1982, and have been interpreted and applied by the Constitutional Court. The main argument of the study is that the greatest influence on how this principle is understood is by the historical process in which the Ottoman Empire was dissolved and collapsed, and the Republic of Turkey was founded. As a result, saving, creating and sustaining the state and the nation prove to be core motivations behind the dominant conceptualizations of the Constitutional Court. The Court, as the watchdog of the state's survival, could not free itself since its establishment from the founding ideology of the Republic and its cultural and political preferences while interpreting the indivisible unity of the state.