Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiler
Relati̇onshi̇p between organizational commi̇tment and organizational citizenship behavi̇or
  1. Tez No: 356871
  2. Yazar: HANİFİ VARLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA İÇERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Davranış, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Commitment, Organızatıonal Commıtment, Orgaızatıonal Behavıor, Orgaızatıonal Cıtızenshıp Behavıor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin açıklanmasıdır. Çalışmada ilk önce geniş bir literatür taraması yapılarak örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı kavramları teorik çerçevede sunulmuştur. Bu bölümlerde, kavramların tanımı, boyutları, etkileyen faktörler ve sonuçları anlatılmıştır. Çalışma teorik bir çerçevede sunulduktan sonra, örgütsel bağlılığı ölçmek için Allen ve Meyer tarafından geliştirilen, Wasti (2000) tarafından Türkçeye uyarlanan örgütsel bağlılık ölçeği ve örgütsel vatandaşlık davranışını ölçmek için Podsakoff ve MacKenzie tarafından 1989 yılında geliştirilen Organ'ın boyutlarının (özgecilik, nezaket, vicdanlılık, sportmenlik, sivil erdem) temel alındığı örgütsel vatandaşlık davranışı ölçeği kullanılmıştır. Araştırma Aksaray ilindeki Merkez İlköğretim ve Liselerde görev yapan idareci ve öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu anketler sonucunda veriler değerlendirilerek örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to express the relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior. In study first of all an extensive literature study performed, the concepts of organizational commitment and citizenship behavior is presented in a theoretical framework .In these sections ,description , dimensions, influencing factors and the results of the concepts are discussed. In study following the submission of a theoretical framework , to measure organizational commitment the organizational commitment scale developed by Allen and Meyer , adapted to Turkish by Wasti (2000) was used.To measure the organizational citizenship behavior, scale; developed in 1989 by Podsakoff and MacKenzie, which is based on the dimensions of Organ ( altruism , kindness , scrupulousness, sportsmanship,civic virtue ) is used.The research carried out with teachers and administrators working in primary and high schools in Aksaray province. These data as a result of surveys have been evaluated tried to explain the relationship between the organizational commitment and organizational citizenship behavior .