Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında soruşturma evresinde adil yargılanma hakkı
Right to a fair trial in the investigation phase in the context ofEuropean Convention on Human Rights
  1. Tez No: 356873
  2. Yazar: MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma Hakkı, Ceza Muhakemesi, Hakkaniyete Uygun Yargılanma, Soruşturmanın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı, Cumhuriyet Savcılarının Bağımsızlık ve Tarafsızlığı, Right to A Fair Trial, Criminal Procedure, Fair Trial, Independence and Impartiality of the Investigation, Independence and Impartiality of the Public Prosecutors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
Adil yargılanma, insan haklarına uygun, şüpheli, sanık ve mağdurun hakları ihlal edilmeksizin, ceza muhakemesi işlemlerinin usulüne ve hukuk devleti ilkesine uygun olarak, önceden kanunla öngörülmüş bulunan esaslar çerçevesinde yapılmasıdır. Bu çalışmanın amacı, Cumhuriyet savcılarının soruşturma evresini“adil yargılanma hakkı”kapsamında yapmalarını açıklamak ve anlamak için bir katkı sunmaktır. Çalışma, suç isnadı ile başlayan ve sonuçlandırılmasına kadar geçen sürecin mevzuat, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yüksek Yargı organlarının kararları çerçevesinde değerlendirilmesini konu alır. Çalışmanın iddiası, soruşturma sırasında savcıların iç ve dış müdahalelerden arındırılması halinde adil yargılamanın gerçekleşeceğidir.
Özet (Çeviri)
Fair trial shall be described as implementation of the penal procedure in due process and according to the rule of law principle, human rights and rules which has been previously prescribed by the law in order safeguard the rights of the suspect, defendant and the victim. This study aims to make a contribution to explain and understand the investigation phase of the public prosecutor under the right to a fair trial principle. The study take into account the relevant legislation, the European Convention of Human Rights, jurisprudence of the European Court of Human Rights and the Supreme Judicial Organs regarding the process starting from the criminal cahrge tot the end of the penal procedure.