Case-based learning method in contemporary police education: Development and testing a model at the Turkish National Police Academy
Çağdaş polis eğitiminde vak'aya dayalı öğrenme metodu: Türkiye Polis Akademisi için model geliştirme ve bu modelin test edilmesi
- Tez No: 356874
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ FINDIKLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin Öğrenimi, Polis Eğitimi, Andragoji, Vakaya Dayalı Öğrenme, Öğrenci Odaklı Öğretim, Kendi Kendine Öğrenme, Adult Learning, Police Education, Andragogy, Case-Based Learning, Student-Centered Instruction, Self-Directed Learning
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu doktora tez çalışmasının ana konusu, Türkiye Polis Akademisi öğrencilerinin kendi kendine öğrenme (self-directed learning) yeteneklerini geliştirmlerini teşvik etme yönünde öğrenci-odaklı eğitim metodunu geliştirme olanaklarını araştırmaktır. Andragoji teorisi, yetişkinlerın öğrenmesinin çocukların eğitiminden farklı olduğu varsayımını savunmasına binaen, bu çalışmanın ana kuramını oluşturmuştur. Son dönemlerde çıkan bilimsel çalışmalar, yetişkinlere öğrenmeyi öğretme anlamına gelen andragoji teorisinin önerdiği varsayımlara cevap verecek birçok öğretim yöntemleri ortaya çıkarmıştır. Bunlardan bir tanesi vakaya dayalı öğrenme (case-based learning) değişik alanlarda geniş olarak test edilmiş ve yetişkinlerin ihtiyaç duydukları önemli yetekenleri geliştirme konusunda etkili olduğu tasdik olagelmiştir. İşte bu çalışma, vakaya dayalı öğrenme (VDÖ) yöntemini, Türk Emniyet Teşkilatı için amir yetiştiren Polis Akademisinde uygulayarak yetişkin eğitimi alanında yapılan bilimsel çalışmalara katkı sağlamıştır. Bu kapsamda, Polis ve Halkla İlişkiler dersi için model geliştirilerek Akademide okuyan üçüncü sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Çalışmada ikiye-iki yarı deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. VDÖ grubunun öğrenme sonuçları, klasik ders yöntemiyle eğitilen kontrol grubunun sonuçları ile kıyaslanmıştır. Gruplar şu yetekler üzerinde kıyaslanmıştır: Ders performansı, kendi kendine öğrenme, aktif öğrenme, akranlardan öğrenme, iletişim becerileri, eski bilgiyi kullanma, teoriyi pratikte uygulama ve eleştirel düşünme. Ders performansı testi ve algı anketi vasıtasıyla toplanan sayısal veriler iki grubun hiçbir yetenekte farklı olmadığını ortaya çıkarmıştır. Ancak, VDÖ grubuyla yapılan odak grubu mülakatlarından alınan sonuçlara göre öğrenciler VDÖ yöntemini oldukça beğenmekte ve yöntemin kalıcı bilgi kazandırma yönünden etkili olduğunu düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The main theme of this disseratational research was to inquire the possibilities of development a student-oriented instruction method that would stimulate self-directed learning among cadets of the Turkish National Police Academy. Andragogical theory of adult learning provided the main theoretical perspective for the research on the grounds that it delineates adult learning approach from approaches focusing on teaching of children. The recent literature on adult education is replete with various instruction methods that are designed to meet the assumptions of andragogy. Case-based learning (CBL), one of those methods, has been widely tested in various educational milieus and received approval as an effective tool for development of key skills required by adult learners. The current study provides an advancement of scholarship on adult learning by application of CBL at the Turkish National Police Academy, the institution that focuses on preparation of command officers for the Turkish National Police with bachelor degree. The model was developed for Police and Public Relations course and implemented among third year cadets. The study featured a two-by-two quasi-experimental research design. The learning outcomes of the CBL group were compared with those of the control group which was taught through lecturing. The groups were compared on the following competencies: course performance, self-directed learning, active learning, learning from peers, communication skills, use of prior knowledge, application of theory to practice, and critical thinking. The quantitative data collected through the course performance test and the self-reported perception survey revealed no significant difference between groups on any of the competencies. However, the focus group interviews conducted with participants in the CBL group suggest that cadets highly appreciated CBL and found it effective method for cultivating stable knowledge.