Karşılaştırmalı Hukuk ışığında Türk ceza yargılamasında uzlaşma kurumu
Reconciliation in Turkish criminal proceedings in the light of Comparative Law
- Tez No: 356894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uzlaşma, Ceza Muhakemesinde Uzlaşma, Karşılaştırmalı Hukukta Uzlaşma, Alternatif Uyuşmazlık Çözümü, Reconciliation, Reconciliation Criminal Procedure, Reconciliation Comparative Law, Alternative Incompatibility Resolution
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ticari ve teknolojik alanlarda yaşanan gelişmelerle beraber ticaret, dünya üzerinde daha hızlı ve kapsamlı ilişkiler ağı getirmiş ve bunun sonucunda da daha kapsamlı ticari sorunlarla beraber, aynı sorunlara daha çabuk ve daha tatmin edici çözümler getirme arayışı ortaya çıkmıştır. Ticari hayatta ortaya çıkan bu arayış özel hukuk alanında Alternatif Uyuşmazlık Çözüm yöntemlerini gündeme getirirken, ceza hukuku alanında da aynı arayış kendisine yer bulmuş ve özellikle 2. Dünya Savaşının ardından mağdur hakları ve mağdurun ceza yargılaması sırasında korunması ihtiyacı kendisini göstermiştir. Özellikle Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 20. yüzyılın sonlarından itibaren uzlaşma ve benzeri alternatif uyuşmazlık çözümlerinin uygulanmasını tavsiye etmiş ve bu kavramlarla ilgili olarak temel ilkeleri ortaya koymuştur. Bu gelişmeler ışığında ülkemizde ilk defa olarak uzlaşma 01/06/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten sonra önemli bir takım yasal değişikliklere uğramakla beraber uzlaşma hukukumuzda her geçen gün önemini arttırmaktadır. Özellikle ülkemizdeki ceza yargılamasına özgü sorunlar dikkate alındığında uzlaşmanın ne kadar hayati bir rolü olduğu daha iyi anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Trade brought into faster and more comprehensive networks with developments in fields of trade and technology. Consequently with more comprehensive problems in trade, the perception of finding more useful and fast solutions came up. While This way of searching in trade revived alternative incompatibility solution methods in private law, same searching found itself in penal code and especially after the II. World war rights of victim and need of protecting victim during criminal procedure revealed itself again. Especially United Nations and Council of Europe have adviced implementation of agreement and alternative incompatibility resolutions and presented basic principles about these concepts since the end of 20. Century. In the light of this developments reconciliation in our country for the first time came into force on 06.01.2005 as Turkish Penal Code No. 5237 and entered into force in 5271 by the Law on Criminal Procedure. After that date, importance of reconciliation law has been increased with some essential amendments. Especially considering specific problems in criminal procedure how essential role reconciliation has will be understood clearly.