Jan Vermeer'in resimlerinde figür, mekân ve yalnızlık ilişkisi
The relationship among figure, place and loneliness in Jan Vermeer's paintings
  1. Tez No: 356922
  2. Yazar: DERYA ABANA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR YAZKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: 17. yüzyıl, Hollanda, Janr Resmi, Jan Vermeer, Figür, Mekân, Yalnızlık, 17th Century, Holland, Genre Painting, Jan Vermeer, Figure, Place, Loneliness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırma“Jan Vermeer'in resimlerinde figür, mekân ve yalnızlık ilişkisi”konusunu içermektedir. Araştırmada 17. yüzyılda Hollanda'da yaşayan Jan Vermeer'in resimlerinin figür, mekân ve yalnızlık ilişkisi doğrultusunda incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırma bu modele dayalı nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Janr (Tür) resminin Hollanda altın çağında içlerinde bulunan sayısız mesajlarla oluşturulmuş, her kesime hitap eden resimler olduğu anlaşılmıştır. Janr resminin, dolayısıyla Jan Vermeer'in resimlerinin bütünleştiği, toplumunun manevi değerlerinin yansıtıldığı yerin“Hollanda”olduğu belirtilmiştir. Jan Vermeer'in resimlerinin ise sosyal ve kültürel etmenler göz önünde bulundurularak oluşturulduğu, yalnızlığı yansıttığı belirtilmiştir. Eleştirel değerlendirme bağlamında tartışıla gelen kimliğine ve yapıtlarına ilişkin görüşlere özel olarak dikkat çekilmiş, Feldman'ın Araştırıcı Sanat Eleştirisi Yöntemine göre Vermeer'in tarihten, mitolojiden yola çıkarak döneminin beğenilerine göre oluşturduğu resimlerine ve yalnızlığı yansıtan resimlerine analizler yapılmıştır. Analiz kapsamında seçilen bu resimlerde, plastik eleman ve ilkelerin kullanılışına dair açıklamalar getirilmiştir. Jan Vermeer'in resim serüveni bütünsel olarak ele alınmış olup sanatçının bu resimlerde ortaya koyduğu semboller üzerinden değerlendirilme yapılmıştır. Hollanda Janr resmi içinde yer alan Jan Vermeer'in resimlerinin niteliğinin önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study involves the issue of the relationship among figure, place and loneliness in Jan Vermeer's paintings. In the study it was aimed to investigate the paintings of Jan Vermeer, who lived in Holland in the 17th Century, for the points of the relationship among figure, place and loneliness. The thesis was arranged by the scanning model. The thesis was occured by using descriptive analysis that is one of the gualitative research methods based on that model. According, to the results gained in the research, Genre paintings were occured with countless messages in the gold period of Holland and it was seen that they were the paintigs that caught all segments fancy of the society. It is staded that the place were Genre paintigs, hence Jan Vermeer's paintigs, became integrated and the community's moral values were reflected was Holland. It is also pointed that Jan Vermeer's paintigs were created by taking social and cultural factors into consideration and they reflect loneliness in a poetic stayle. Attention was especially drawn on opinions about his being disscussed identity and his works in the critical evaluation context. Based on Feldman's Researching Art Critism Method Vermeer's paintigs that he created according to his time's likes startingm from history and mythology and his paintings that reflect loneliness were analysed. Statements were made about the usage of plastic elements and principles in those paintings that were chosen with the analyse scope. Jan Vermeer's paintig adventure was handled integrally and the consideration was carried out upon the symbols that he presented in those paintigs. The conclusion reached is that the guality of Jan Vermeer's paintings that take place in Holland's Genre Painting are really important.