Computer aided design of floor heating systems
Döşemeden ısıtma sistemlerinin bilgisayar destekli tasarımı
  1. Tez No: 35693
  2. Yazar: MAHMUT ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Döşemeden ısıtma sistemleri, Bilgisayar destekli tasarım, Sonlu elemanlarla analiz, Isı yükü hesabı, Floor heating, CAD, FEM analysis, Heating load calculation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ülkemizde, binaların ısıtma yükü hesapları Türk Standardı TS 2164'e uygun olmak zorundadır. Fakat yerden ısıtma sistemlerinin farklı özellikleri uyarlanmış bir hesaplama metodunun kullanılmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, yerden ısıtma sistemlerinin tasarım kurallarını belirleyen yeni bir Türk Standardı yakın zamanda tamamlandı. Bu yeni standart ile TS 2164 ün metodları bazı noktalarda farklıdırlar. En önemli farklılık yeni standardın pik yükü traşlama katsayısı C yi kullanmasıdır. Bu faktör, bir binanın tasarım ısıtma yükünü bulunduğu bölgeye bağlı olarak %25 e kadar eksiltmektedir. Bu çalışmada, binaların ısıtma yükünü hesaplayabilen ve yerden ısıtma sistemlerini tasarlayabilen bir bilgisayar programı geliştirildi. Programın bir varyasyonu yeni Türk Standardının metodunu kullanmaktadır. Programın diğer bir varyasyonu ise TS 2164' ün metodunu kullanmaktadır. Her iki program bir diğerinin iş dosyasını kullanabilmekte, sonuçlan karşılaştırma olanağı sağlamaktadır. Yeni standardın verilen bir hacim için %30 civarında daha az ısıtma yükü hesapladığı gözlendi. Ayrıca, yerden ısıtma borusu gömülü döşeme kesitleri sonlu elemanlar metodu ile incelendi ve sonuçlar önerilen analitik bir metodla karşılaştırıldı. Tamamlayıcı bir çalışma olarak, ısıtma sistemleri için boru dirençlerini hesaplayan bir program geliştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF FLOOR HEATING SYSTEMS Mahmut ULUDA? M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemil YAMALI February, 1994, 125 pages In Türkiye, heating load calculation for buildings must comply with Turkish Standard TS 2164. However, distinct features of floor heating systems require a customized method of calculation. For this reason, a new Turkish Standard for the design of floor heating systems was recently completed. Methods of the new standard and of TS 2164 are different at a number of points. Most important difference is that the new standard uses peak load shaving factor C. This factor decreases the design heating load of a building upto 25% depending on its climate and construction. In this study, a computer program has been developed for heating load calculation and floor heating system design of buildings. One version of this program uses the method of the new Turkish Standard. Another version of the program uses the method of the Turkish Standard TS 2164. Both versions can use work files of each other giving the opportunity to compare the results. It was observed that the new standard estimates about 30% less heating load for a given unit. In addition, thermal characteristics of a pipe embedded heating floor was analyzed by using finite element techniques and results were compared with the results of a proposed algorithm. As a supplementary work, a computer program for calculation of pipe resistance of heating systems was developed.