State-of-the-art in repair and strengthening of reinforced concrete buildings
Betonarme binaların onarım ve güçlendirilmesinde bugünkü durum
  1. Tez No: 35694
  2. Yazar: CENGİZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ÇITIPITOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: onarım, güçlendirme, betonarme yapılar, rehabilitasyon
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZ BETONARME BİNALARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİNDE BUGÜNKÜ DURUM ÇELİK, Cengiz Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı" Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Ergin ÇITIPITIO?LU Şubat 1994, 161 Sahife Bu tez çalışmasının amacı, mevcut betonarme binaların (hasarlı ya da yapısal açıdan yetersiz) onarım ve güçlendirilmesi ile ilgili metodların gözden geçirilmesidir. Ele alınan metodlar hem depremden hasar gören, hem de depremden daha az hasar görmesi için güçlendirilen binalara uygulanabilmektedir. Hasarlı ve/veya zayıf binaların teftiş edilmesi ve mevcut (hasarlı ve/veya hasarsız) binaların durumlarının değerlendirilmesi ile ilgili yöntemler sunulmakta, aynı zamanda hasarın tanımı ve miktarının belirlenmesi ile birlikte, hasarlı durumdaki binanın yapısal karakterinin nasıl tayin edileceğinden de kısaca sözedilmektedir. Bir sonraki bölümde, tamir ve güçlendirme işlerinde kullanılan malzemelerin temel özellikleri ile birlikte bumalzemelerin kullanılmasında dikkat edilecek hususlar üzerinde durulmaktadır. Binalardaki çeşitli elemanların (kolonlar, kirişler, kolon - kiriş bağlantıları, döşemeler, perde duvarlar, temeller) onarım ve/veya güçlendirilmesinde kullanılan, deneysel ve analitik çalışmalarla doğrulanan metodlar, bir takım tavsiyelerle birlikte özetlenmiştir. Yeni yapısal elemanların eklenmesi (perde duvarları, mevcut çerçevelere duvar ilavesi, mevcut çerçevelere çelik çaprazlar ve mevcut çerçeve binalara payandalar) konusuna da bir giriş yapılmıştır. Son bölümde, binaların güçlendirilmesinde kullanılan yeni bir yöntemin tanıtımı yapılmaktadır, ön yükleme olarak bilinen bu yeni ve henüz literatürde yayımlanmamış olan bu yöntemin sağladığı avantajlar ve bazi uygulama teknikleri anlatılamaktadır. Son olarak, bu tekniğin pratikteki iki değişik uygulamasından bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATE-OF-THE-ART IN REPAIR AND STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE BUILDINGS ÇELİK, Cengiz M. S in Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ergin ÇITIPITIO?LU February 1994, 161 Pages. In this thesis study, it is attempted to survey the methods which are currently utilized for repair and strengthening of existing (damaged or deficient) reinforced concrete building structures. The considered methods are applicable to buildings damaged in earthquakes as well as buildings being strengthened to mitigate potential hazards discovered by routine review. The necessary procedures for the inspection of damaged and/or weak buildings, and assessment of existing (damaged or undamaged) buildings are presented in this document. Estimation of residual structural characteristics, and also quantifying and definition of damage are also discussed.The basic properties of materials used in repair and strengthening works are summarized. Recommendations and provisionals in using these materials are also briefly reviewed. The techniques used for repair and/or strengthening of buildings, which have both analytical and experimental back data related to the different elements in a building (columns, beams, beam-column joints, slabs, shear walls, foundations) are summarized with some recommendations and provisionals. In addition to this, introduction of new structural elements (infilling shear walls, adding side walls to existing frames, infilling steel bracing into existing frames, and adding buttresses to existing frame buildings) are summarized and discussed. A new approach which is applied in strengthening the damaged reinforced concrete members is introduced. This recent and yet unpublished technique, namely“pre-loading”, is briefly discussed including its advantages and application guides. Two practical applications of this technique are also presented. Key words : repair, strengthening, R/C structures, rehabilitation. Science Code: 624.03.00 IV