Simulation of the combustion process in a spark ignition engine on a personal computer
Benzinli motorlarda yanma olayının kişisel bir bilgisayarda modellenmesi
  1. Tez No: 35701
  2. Yazar: UĞUR ETİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. DEMİR BAYKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzini i Motorlar, Yanma Modeli, Baisyon, Simülasyon, Spark Ignition Engine, Combustion Modeling, Emissions Simulation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
o^ BENZİNLİ MOTORLARDA YANMA OLAYININ KÎŞÎSEL BİR BİLGİSAYARDA M0DELLENME3İ ETİZ, Uğur Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Di". A. Demir BAYKA Şubat, 1994, 135 sayfa Bu tez buji ateşlemeli motorlardaki tüm termodinamik çevrimin ve kirletici gazların oluşumunun bilgisayarda incelenebilmesi için yapılan teorik bir çalışmadır. Simülasyon modelinde silindirde meydana gelen yanma olayı üzerinde durulmuştur. Yanma hızı küresel biçimli bir alev yüzeyinin turbulent hızla ilerlemesi ile bulunmuş ve bu değer, termodinamik çevrim hesaplarında kullanılmıştır. Aynı zamanda içten yanmalı motorlarda oluşan yüksek sıcaklık ve basınçlarda meydana gelen gazların ayrışması olayı da nitrojen oksit hariç, yanma ürünleri arasında kimyasal denge varsayılarak modele dahil edilmiştir. Nitrojen oksit konsantrasyonları kinetik hız eşitlikleri kullanılarak bulunmuştur.Yapılan teorik analizin geçerliliğini kanıtlamak için elde edilen sonuçlar deneysel verilerle karşılaştırılmış ve bazı sapmalar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF THE COMBUSTION PROCESS IN A SPARK IGNITION ENGINE ON A PERSONAL COMPUTER ETİZ Ugur M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Prof.Dr A. Demir BAYKA February 1994, 135 pages This thesis is a theoretical investigation on the computer simulation of th« entire cycle in spark ignition engines and the formation of air pollutants in such a cycle. In the simulation model, the description of combustion phenomena occurring in the cylinder was emphasized. The burning rate was predicted by means of a spherically shaped flame propagating with turbulent speed, and this was used in a thermodynamic cycle calculation. The dissociation of the gases at high temperatures and pressures encountered in internal combustion engines have also been included in the model, assuming chemical equilibrium among the combustion products except nitrogen oxide. Nitrogen oxide mconcentrations are found by the kinetic rate equation. In order to confirm the validity of theoretical analysis the calculated results were compared with experimental data and some deviations were observed.