Flexible rotor balancing techniques
Esnak millerde balanslama teknikleri
- Tez No: 35702
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek Olmayan Millerin Balansı, Esnek Millerin Balansı, Bir Düzlem ve Üç Düzlem Faz Açısı Ölçümsüz Balanslama, Faz Açısı Ölçümsüz Balanslama Teknikleri, Kesin Nokta-hız, Küçük-kareler, Rigid Rotor Balancing, Flexible Rotor Balancing, Four-run, Seven-run and Ten-run Balancing, VVithout Phase Measurements Techniques, Exact Point-speed, Least-squares
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZ ESNEK MİLLERDE BALANSLAMA TEKNİKLERİ ŞARDAĞİ, Yalçın Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güven AKSU Eş Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat ÖZGÜVEN Şubat, 1994, 104 sayfa. Balanslanmamış makinalarda son düzeltme ağırlıklarının hesaplanması için bir takım balanslama teknikleri geliştirilmektedir. Her yöntemin uygulamada avantajları ve dezavantajları vardır. Bu çalışmada, etki katsayıları ve faz ölçümsüz teknikleri ele alınmıştır. Etki katsayıları tekniğine dayanan Kesin Nokta-hız ve Küçük-kareler yöntemleri, ve faz ölçümsüz tekniğe dayanan bir düzlem ve iki düzlem yöntemleri performansları bakımından karşılaştırılmıştır. Ek bir çalışma olarak, üç düzlem yöntemi olarak isimlendirilen bir yöntem geliştirilmiştir. Üç düzlem yöntemi, ik düzlem yönteminin bir uyarlaması olup, iki düzlem balanslama sürecini üç düzleme*5genişletmiştir. Bir düzlem ve iki düzlem yöntemlerinde olduğu gibi, bu yöntem de grafiksel olarak kolayca kullanılır ve faz ölçümü gerektirmez. Üç düzlem yöntemini balanslamada kullanmak için, otuz titreşim ölçümüne ihtiyaç vardır. Veri toplamak için ilave çalışmalara karşın, bu yöntem üçüncü kritik hızda balanslama yapmaya uygundur. Genel amaçlı makinalarda doğru faz ölçümü genelde zor olduğu için, bazı durumlarda Kesin Nokta-hız yönteminden daha kullanışlıdır. Yöntemler arasında karşılaştırma yapabilmek için, her yöntemin Turbo Pascal proglama dili kullanılarak bilgisayar programlan yazılmış ve titreşim verileri bir paket programdan elde edilerek her yöntemin çeşitli durumlara karşı tepkisi test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLEXIBLE ROTOR BALANCİNG TECHNIO.UES SARDAĞI, Yalçın M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güven AKSU Co-supervisor: Prof. Dr. Nevzat ÖZGÜVEN February, 1994, 104 pages. To compute final correction masses for unbalanced rotating machinery several balancing techniques have been developed. Each method has adventages and disadventages in application. in this study, influence coefficients and without phase measurements techniques are included. Exact point-speed and Least-squares methods based upon influence coefficients technigue, and Four-run and Seven-run methods based upon without phase measurements technique are compared in performance. As an additional study, a method named as Ten-run method is developed. Ten-run method, which is a modification of Seven-run method, extends the two plane seven-run balancing procedure to three planes. Like the Four-run and Seven-run methods, this method is easily performed iiigraphically and does not require response phase measurements. To use Ten-run method for balancing, öne will need thirty vibration magnitude measurements. Despiîe the additional runs required to obtain data, it is applicable to balancing at the third critical speed. As accurate phase measurement is generally difficult on general purpose machinery, in some cases, it is more useful than the Exact point-speed method. To make comparisons between methods.computer programings of each method are implemented by using Turbo Pascal programing language and responses of each method are tested on several case studies using a software package to obtain unbalance response data for the methods.