Plane failure analysis of rock slopes; A reliability approach
Kaya şevlerinde düzlemsel kayma analizi; Bir güvenirlik yaklaşımı
- Tez No: 35703
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNKAN PAŞAMEHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Düzlemsel Kayma, Gelişmiş Birinci Mertebe İkinci Moment (BMİM) Metodu, Güvenirlik indeksi, Optimum Şev Açısı, Dizayn Edilen Şevin Kayma Olasılığı, Emniyet Katsayısı, Kaya Güvenirliği, Plane Failure, Advanced First Order Second Moment (FOSM) Method, Reliability Index, Optimum Slope Angle, Probability of Slope Failure, Safety Factor, Rock Reliability
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ KAYA ŞEVLERİNDE DÜZLEMSEL KAYMA ANALİZİ: BİR GÜVENİRLİK YAKLAŞIMI DÜZGÜN, H. Şebnem BAŞKAN Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Günhan PAŞAMEHMETOĞLU Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Semih YÜCEMEN Temmuz, 1994, 119 sayfa Bu araştırmada, kaya şevlerinde düzlemsel kayma bir güvenirlik metodu olan ve Hasofer ve Lind tarafından 1974'de geliştirilen“Gelişmiş Birinci Mertebe İkinci Moment (BMİM)”metodu kullanılarak analiz edilmiştir. Suyun ve şev yükseliğinin tasarımlanan şev açısına ve kaymaya olan etkisi hem gelişmiş BMİM metodu hem de deterministic denge sının metodlan kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca tasarımda kullanılacak optimum şev açısı, tahmin edilen toplam maliyetin en aza indirilmesi kriterine dayanarak belirlenmiştir. Gelişmiş BMİM metodunda, sürtünme açısı ve süreksizlik eğimi parametreleri, sadece ortalamaları, varyanslan ve korelasyon yapısı gözönünde tutularak, rassaî değişkenler olarak alınmıştır. Bu güvenirlik metodu bir iteratif teknik olduğundan, Quick Basic 4.5'de yazılan, ROCKREL isimli bir yazılım hesaplamalar için geliştirilmiştir. Çalışma sonunda, güvenirlik indeksi, tasarımlananşevin kayma olasılığı, emniyet katsayısı ve optimum şev açısı, değişik su durumlarındaki şev yükseklikleri için verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLANE FAILURE ANALYSIS OF ROCK SLOPES: A RELIABILITY APPROACH DÜZGÜN, H. Şebnem BAŞKAN M. S. in Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Günhan PAŞAMEHMETOGLU Co-Supervisor: Prof. Dr. M. Semih YÜCEMEN July, 1994, 119 pages In this thesis, plane failure of rock slopes is analyzed based on a reliability approach called“ Advanced First Order Second Moment (FOSM) ”method proposed by Hasofer and Lind (1974). The effects of ground water level and slope height on the slope angle and slope failure are investigated by both advanced FOSM and deterministic limit equilibrium methods. Additionally, based on the criterion of minimizing expected total cost, the optimal slope angle to be used in design is identified. In advanced FOSM method friction angle and discontinuity orientation parameters are taken as random variables, but considering only their means, variances and correlation structure. Since this reliability method is an iterative one, a software, called ROCKREL, coded in Quick Basic version 4.5 is developed to carry out the computations. At the final section of the study, reliability index, mprobability of slope failure, safety factor and optimum slope angle are given for various slope heights at different ground water level conditions.