Computer-aided kinematic analysis for jointed rock slopes
Eklemli kaya şevleri için bilgisayar destekli kinematik analiz
  1. Tez No: 35530
  2. Yazar: ADEM ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM ÖZGENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya Şev Duyarlılığı, Kinematik Analiz, Bilgisayar Destekli Analiz, Rock Slope Stability, Kinematic Analysis, Computer Aided Analysis
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
öz EKLEMLİ KAYA ŞEVLERİ İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KİNEMATİK ANALİZ ÖCAL, Adem Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdurrahim ÖZGENOĞLU Eylül, 1994, 121 sayfa Bu tezde, eklemli kaya şevleri için kinematik analiz yapan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program, Hoek ve Bray*in (1981) kinematik analiz yöntemini kullanarak, verilen şevlerin güvenli olup olmadıklarını bulduğu gibi, Goodman'in (1980) kinematik analiz yöntemini kullanarak, verilen yönelimler için en yüksek güvenli şev açısını da bulabilir. Kinematik olarak incelenebilen bütün şev yenilme türlerinde (düzlemsel kayma, kama kayması, devrilme) süreksizlik takımlarının yatım ve yatım yönlerindeki değişimler analizde kullanılmaktadır. Bütün süreksizlik takımları kendi sürtünme açılan ile analiz edilmektedir. Süreksizlik takımlarının yoğunluk merkezleri için yapılan kama kayması analizinde, kamayı oluşturan her iki düzlemin sürtünme açılan ve kama geometrisi ile belirlenen, etkin sürtünme açısı kullanılır. Çalışmada aynca, kama kaymaîannda, kayma düzlem(ler)inin belirlenmesi testine ilişkin belirsizlik de giderilmiştir.Çalışma kapsamında geliştirilen program, KANROS, FORTRAN programlama dili ile yazılmıştır. 1522 işletilebilir satıra sahiptir. Program, analiz sonuçlarını hem ayrıntılı olarak süreksizlikler ve kesişim doğrulan bazında hem de özet olarak, şevler bazında vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER-AIDED KINEMATIC ANALYSIS FOR JOINTED ROCK SLOPES ÖCAL, Adem M. S. in Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdurrahim ÖZGENOĞLU September, 1994,121 pages In this thesis, a computer program which makes kinematic analysis for jointed rock slopes is developed. The program can both find whether the given slopes are safe using the technique given by Hoek and Bray (1981) and the maximum safe slope angles for given slope directions, using the technique given by Goodman (1980). The scatter of discontinuities are taken into account for all of the failure types that can be analysed kinematically (i.e. plane failure, wedge failure and toppling failure). All discontinuity sets are analysed using their own friction angles. In the wedge analysis for concentration centres of discontinuity scatters, mobilised friction angle which is determined from the friction angles of both discontinuity sets and the geometry of the wedge, are used. The ambiguity associated with distinguishing between double and single plane sliding of wedges is also eliminated. inThe computer program developed, KANROS, is written in FORTRAN programming language. It has 1522 statement lines and gives the result of analysis in both detailed form on the critical feature (discontinuity planes and intersections) bases and summary form on the slope bases.