Tuz gölünde ağır metal kirliliği
Salt lake heavy metal pollution
  1. Tez No: 357066
  2. Yazar: SALİH KOYUNCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN DÖYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ağır metal, çamur tabakası, tuz tabakası, Tuz Gölü, heavy metal, mud layer, salt strata, Tuz Gölü (Salt Lake)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden Yatakları ve Jeokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Ankara ili Şereflikoçhisar ilçesi batısında yer alan Tuz Gölü'nün ağır metal kirliliği konusunda çalıĢma yapılmıĢtır. Ġnceleme alanında bulunan çamur tabakası, tuz tabakası ve bunların alt kısmında bulunan jips, anhidrit, huntit manyezit karıĢımlı tabakanın ağır metal kirliliği araĢtırılmıĢtır. Ġnceleme alanının kuzey ve kuzeydoğusunda Mezgit formasyonuna ait kumtaĢı ve Peçenek formasyonuna ait kumtaĢı ve çakıltaĢı yer almaktadır. Doğuda ise Boğazdere Formasyonuna ait jips ve anhidrit yer almaktadır. ĠĢletmenin batısında ise Ġnsuyu formasyonuna ait ignimbrit ve lav ara seviyeli gölsel çakıltaĢı, kumtaĢı, çamurtaĢı ve kireç taĢı ardalanması ile beraber Eski Polatlı formasyonuna ait kireçtaĢı, bantlı marn yer almaktadır. Bu çalıĢmada, alınan örneklerin kimyasal analizleri yapılmıĢtır. Ġçerisinde bulunan ağır metal miktarları ppm, ppb ve yüzde olarak ortaya konulmuĢtur. Yapılan çalıĢmalar neticesinde Tuz Gölünde ağır metal kirliliğinin çamur tabakasında yoğunlaĢtığı, daha alt kısımda bulunan jips, anhidrit, huntit, manyezit minerallerinin karıĢık olarak bulunduğu bölümde daha az miktarda olduğu ve tuz tabakasında ise en düĢük miktarda olduğu gözlemlenmiĢtir. Alınan su numunelerinin de Sağlık Bakanlığı kullanım amaçlı sular yönetmeliğinde belirtilen kabul edilebilir sınır değerlerinin altında olduğu yapılan analizler sonucu ortaya çıkmıĢtır. Sonuç olarak her yıl yeni oluĢan tuz tabakasındaki ağır metal oranında Türk Gıda Kodeksi limit değerleri altında kaldığı gözlemlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
A study has been conducted on the heavy metal pollution in Tuz Gölü (Salt Lake) located in the east of Sereflikoçhisar District of the Province of Ankara. The mud layer, salt layer as well as the layer composed of gypsum, anhydrite, huntite and magnesite at the bottom of these layers detected in the study area have been investigated. In the north and northeast of the study area, there is sandstone belonging to Mezgit formation (Oligocene) as well as sand and gravel belonging to Pecenek formation. In the east, however, there are gypsum and anhydrite belonging to Boğazdere Formation. In addition, there is a lacustrine conglomerate, sandstone, mudstone and limestone aggradation with an intermediate level composed of ignimbrite and lava as well as limestone and banded marl belonging to Eski Polatlı formation situated in the west of the establishment. In this study, the samples taken were chemically analyzed. The amount of heavy metals contained in these samples were demonstrated as ppm, ppb and percentage. As a result of the studies conducted, it has been observed that the heavy metal pollution in the Tuz Gölü (Salt Lake) is concentrated mostly on mud layer, it is in smaller amounts on the layer composed of gypsum, anhydrite, huntite and magnesite minerals at the lower level and it is in the smallest amounts on the salt layer. As a result of the analysis performed, it has been found out that the water samples taken are below the acceptable limits specified in the Regulation on Domestic Water by the Ministry of Health. Consequently, it has been observed that the rate of heavy metal in the salt strata newly formed each year has remained below the limit values of Turkish Food Codex.