Zeolit katkılı farklı yetişme ortamlarının enso tüplü Fraxinus excelsior ve Robinia pseudoacacia fidanlarının morfolojik karakterleri üzerine etkisi
Effects of peat-based media amended with natural zeolite on seedling morphology of Fraxinus excelsior and Robinia pseudoacacia
- Tez No: 357091
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN TİLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: dışbudak, fidan morfolojisi, torf, yalancı akasya, zeolit, ash, black locust, seedling morphology, peat, zeolit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, saf ve karışım olarak (torf, perlit ve zeolit) farklı yetiştirme ortamlarının Erzurum Orman Fidanlığında sera ve açık alan koşullarında yetiştirilen 1+0 yaşlı Enso tipi tüplü Fraxinus excelsior ve Robinia pseudoacacia fidanlarının morfolojik özellikleri üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada 5 farklı yetişme ortamının yalancı akasya ve dışbudak fidanlarının morfolojileri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, %10 zeolit katkılı ortamlarda yetiştirilen 1+0 tüplü fidanların morfolojik değerlerinde zeolit katkılı ortam olması durumunda önemli bir düşüş belirlenmemiştir. Zeolit katklılı yetiştirme ortamlarının fidan morfolojik değerleri dikkate alındığında her iki türde de ümit vermekle birlikte, dikim başarısını ortaya koyabilmek amacı ile dikimi takiben fidanların en az 3-5 yıl takip edilmesi gerekmektedir. Kaplı fidan üretiminde zeolit'in yetişme ortamında kullanılması tüp harcı maliyetini düşürme yönünde de fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the influence of growth media based on peat (P), perlite (T) and zeolite (Z) on morphological attributes of container-grown seedlings of Fraxinus excelsior ve Robinia pseudoacacia. Thirty seedlings with three replications from each treatment after the first growing season were destructively harvested and a variety of morphological traits measured in both species. Zeolite added to mixtures of growing media (10% zeolite) did not reduce the morphological traits of the seedlings. Zeolite from Turkey can be used as an additive material in the propagation of seedlings. Since Turkey has 45.8 billions of zeolite potential, using zeolite in container tree nurseries in Turkey may reduce the costs significantly. In order to be able to make a better assessment in order to use zeolit as an additive growing medium, the performance and growth of the seedlings should be observed in field for at least 3-5 years.