Zeolit katkılı betonların fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması
Research of physıcal and mechanıcal characterıstıcs of zeolıte added concretes
- Tez No: 185510
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELALETTİN BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Normal beton, Hafif beton, Zeolitli beton, Normal concrete, Lightweight concrete, Zeolite concrete
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETZEOLİT KATKILI BETONLARIN FİZİKSEL VE MEKANİKÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASIHakan SARIKAYABu çalışmada Atabey agregası ile Manisa-Gördes bölgesinden çıkartılan zeolitagregası kullanılmıştır. Bu agregalar ile elde edilen betonların üzerinde deneyleryapılarak fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır.Deneysel çalışmalarda Atabey agregası ve zeolit agregasının elek analizi deneyiyapılmıştır. Bulunan değerlerin standart değerler dışında olduğu görülerek biriyileştirme yapılmıştır. İyileştirilmiş agregalar üzerinde deneyler yapılmıştır. Atabeyve zeolit agregalarından su/çimento oranı 0,50 olan 350 dozlu katkılı ve katkısızolmak üzere sekiz farklı seri beton numuneler üretilmiştir.Deneysel çalışmalar sonucu üretilen betonların Ultrases hızı, zeolit miktarı arttıkçaUltrases hızı da artmıştır, Katkılı betonun Ultrases hızı ise normal betona göreyüksektir. Üretilen betonların Schmidt Sertlikleri, zeolit miktarı arttıkça SchmidtSertlikleri azalmıştır. Katkılı betonun Schmidt Sertlikleri ise normal betona göreyüksektir. Üretilen betonların Basınç dayanımları zeolit miktarı arttıkça basınçdayanımları azalmıştır. Katkılı betonun Basınç dayanımları ise normal betona göreyüksektir. Katkılı betonun Eğilme dayanımları ise zeolit miktarı arttıkça eğilmedayanımı azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRESEARCH OF PHYSICAL AND MECHANICALCHARACTERISTICS OF ZEOLITE ADDED CONCRETESHakan SARIKAYAIn this study, we have used Atabey aggregate and zeolite aggregate removed fromManisa-Gördes region. We have carried out some surveys on concrete which wasobtained by using these zeolites, the physical and mechanical properties of concretehave been analyzed.In this study we have Atabey aggregate and zeolite aggregate use of sieve analysis.We have improved the results of the analysis because the normal results weremuchmore beyond the standard valves. Eight different concrete samples whose water andcement ratios are 0,50 and which are 350 doses have been produced from Atabey andzeolite aggregates and these concretes differs in that they are both admixtures andwitness admixtures.Ultra sound speed of the concretes produced by experimental studies increased as thezeolite amout was increased . Ultra sound speed of admixtures concrete is higherthan the normal concrete. Schmidt stifness reduced as the zeolite amount increased.Schmidt stifness of admixtures concrete is higher than the normal concrete. Presstrenght admixtures concrete is higher than normal concrete. Droop strenght of thatconcretes reduced as the zeolite amount was increased.