Öğretmen adaylarının fen-teknoloji-topluma yönelik görüşlerinin sınıflar bazında incelenmesi
Investigation of class based to preservice science teachers' views on science technology society
- Tez No: 357095
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHA YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen-Teknoloji-Toplum Hakkında Görüşler, Öğretmen Adayları, Views on Science-Technology-Society, Preservice Science Teachers
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının Fen-Teknoloji- Topluma (FTT) yönelik görüĢlerini incelenmektir. AraĢtırma, 2011-2012 yılında Pamukkale Üniversitesi Ġlköğretim Anabilim Dalı Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümünde öğrenim görmekte olan 273 öğretmen adayı (1. Sınıf: 68; 2. Sınıf: 68; 3. Sınıf: 76; 4. Sınıf: 61) ile gerçekleĢmiĢtir. AraĢtırmada betimleyici tarama yöntemi kullanılmıĢ ve Bilim-Teknoloji- Toplum Hakkındaki GörüĢ Anketi (Views on Science-Technology-Society- VOSTS) ile veriler toplanmıĢtır. Aikenhead, Ryan ve Fleming tarafından 1989'da geliĢtirilmiĢ olan VOSTS anketinin Kahyaoğlu (2004) tarafından seçilen 26 maddesi Türkçeye uyarlanmıĢtır. Bu araĢtırmada ise VOSTS anketinin 23 maddesi öğretmen adaylarına uygulanarak veriler toplanmıĢtır. Uygulanan VOSTS anketi sonucunda elde edilen verilerin analizinde verilen cevapların yüzdeliğini belirlemek için SPSS (16.0) paket programından yararlanılmıĢtır. AraĢtırmanın sonuçları öğretmen adaylarının bilim ve teknolojinin tanımını ayırt edemediğini ortaya koymuĢtur. Fakat diğer taraftan sınıflar bazında öğretmen adaylarının bu kavram kargaĢalarının iyileĢtiği tespit edilmiĢtir. AraĢtırmanın bir diğer sonucu ise öğretmen adaylarının bilim/teknolojinin toplum üzerinde, toplumunda bilim/teknoloji üzerinde önemli bir etkisinin olduğu görüĢündedirler. Öğretmen adaylarından bazıları bilimsel ve teknolojik geliĢmelerin kullanılması kararının alınmasında topluma da danıĢılması gerektiğini düĢünmektedirler. Bir baĢka sonuç öğretmen adaylarının çoğunun bilim insanlarının geliĢtirdikleri buluĢlarda cinsiyetin fark yaratmadığını, buluĢlardaki farkın bireysel farklılıklardan kaynaklandığını düĢündüklerini göstermektedir. Bununla birlikte öğretmen adaylarının çoğu bilim insanlarının mantıklı, açık fikirli, önyargısız, tarafsız, yaratıcı, zeki ve dürüst olmaları gerektiğini düĢünmektedirler. Bir diğer sonuç ise sınıflar bazında artan oranda öğretmen adaylarının bilimsel bilginin değiĢebilirliğine vurgu yapmaları ve yine artan oranlarla teorilerin kanun olmayacağı yönünde sahip oldukları görüĢler onların bilimsel bilginin doğasına yönelik olumlu bir geliĢme gösterdiklerini ortaya koymuĢtur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the views of preservice science teachers on science-technology-society. The study was conducted with the participation of 273 preservice science teachers (1. Class: 68; 2. Class: 68; 3. Class: 76; 4. Class: 61) at Pamukkale University in the Department of Elementary Science Education, in 2011-2012 academic year. At the research, survey research method was used and data were collected with Views on Science-Technology-Society-VOSTS Questionnaire. The VOSTS Questionnaire developed by Aikenhead, Ryan and Fleming in 1989, 26 item was selected and adapted by Kahyaoğlu (2004) to Turkish. In this study, data were collected by application of VOSTS Questionnaire's 23 items to the preservice teachers. To determine the persentage of responses, Statistical Package for Social Sciences version (SPSS-16.0) was used. The results revealed that preserves science teachers confuse the definition of science and technology. But on the other hand; it is determined that there have been development of these definitions of the preservice science teachers views through the science teacher education program. One of the result of this research is that preservice science teachers think that there is influence of science/technology on society and influence of society on science/technology. Also it is determined that some of the preservice science teachers think that the decision about whether or not use of scientific and technological development should be equally both by the specialists and the public. Another result shows that preservice science teachers think that there is not any difference of sex on scientific research, they think that the difference of scientif research is because of personal difference. In addition, preservice science teachers think that scientist should be logical, open minded, unbiased, objective, creative, intelligent and honest. The other result of this research is many preservice science teachers stressed that scientific knowledge may change and preservice science teachers' views about teories can not be laws which shows that a positive development about nature of scientific knowledge through the science teacher education program.