Solution for the transportation problems faced by the flower exportation sector-enterprising an airline company
Kesme çiçek ihracat sektörünün taşımacılıkta karşılaştığı problemler için çözüm; Havayolu kurulması
- Tez No: 35717
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR AKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava Taşımacılığı, Havayolları Şirketlerinin İşleyişi, Bozulabilir Maddeler Taşımacılığı, Maliyet Modeliemest, Maliyet Analizi, Kesme-Çiçek İhracaatı, Air Transportation, Operations of Airlines, Transportation of Perishable Goods, Cost Modelling, Cost Analysis, Cut-Flower Exportation
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz KESME ÇİÇEK İHRACAAT SEKTÖRÜNÜN TAŞİMACİLİKTA KARŞILAŞTI?I PROBLEMLER İÇİN ÇÖZÜM; - HAVAYOLU ŞİRKETİ KURULMASI DÖVEN, Ata Gürhan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yönetcisi; Prof. Dr. Özdemir AKYILMAZ Ocak, 1994, 142 sayfa Bu tezde, Antalya bölgesinden Avrupa'ya yapılan kesme çiçek ihracaatında karşılaşılan ulaşım kaynaklı problemlere çözüm getirilmeye çalışılmıştır. Kesme çiçek ihracaatçılarının karşılaştıkları problemler, kullanılan ulaşım sistemiyle, kargo uçaklarının kiralanmasından kaynaklanmakta, yüksek taşıma maliyeti dolayısı ile yeterli sayıda ve değişik merkezlere uçak seferleri düzenleyememeleri, ve bunun sonucunda da sadece belirli pazarlara bağımlı kalmaları ile özetlenebilir. Ürünün pazara ulaştırılma süresinin, pazarlanma süresi ile kısıtlanması ve dolayısı ile ulaşım için havayolunun kullanılmasının gerekmesi sebebi ile, karşılaşılan sorunların çözümü için geriye bir tek çözüm yolu kalmaktadır ki, o da, kendi havayolu taşımacılığının yapılmasıdır. Sektörün bugünkü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, uçak satın alınarak yapılacak taşımacılığın bir maliyet modellemesi yapılmış, ve Avrupa'ya yapılan bugünkü kesme çiçek ihracaatı miktarına göre, önerilenalternatif taşımacılık sisteminin % 21.92 maliyet azalması sağladığı bulunmuştur. Ve ihracaat miktarı arttıkça, maliyet daha da azalmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmanın uygulanması gerektiği söylenebilir, çünkü; - daha ekonomiktir ve zaman içerisinde varolan problemlere çözüm getirmesi daha olasıdır, - ihracaatçılara pazarda daha fazla rekabet imkanı sağlayacaktır, - ihracaat artışının, ulaşım birim maliyetini azaltması sebebi ile ihracaat teşvik edilecektir, ve bu da ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION FOR THE TRANSPORTATION PROBLEMS FACED BY THE FLOWER EXPORTATION SECTOR; - ENTERPRISING AN AIRLINE COMPANY DÖVEN, Ata Gürhan M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Özdemir AKYILMAZ January, 1994, 142 pages. In this study, solution is tried to be brought to the problems faced in the transportation of cut flowers from the region of Antalya to the European countries. The problems faced by the cut-flower exporters are due to the system of transportation used, that is rental of cargo aeroplanes, which results with the high cost of transportation, thus restraint in the number and destination of the flights and thus dependency on the demand of certain markets. This endangers the stability, continuity and the development of the sector in the coming years. Since the transportation is to be done by airway, due to the reason that the transportation period fits into the marketing period, there remains only one alternative to bring the solution to these problems, and that is operating an aeroplane that is owned.A cost model of transportation by an aeroplane that is owned, which will meet the sector needs, is developed, and it is found out that the alternative system of transportation provides a cost reduction of % 21.92 with respect to the amount of cut-flowers exported to Europe today. And as the amount of exportation increases, the cost of transportation decreases. Thus, it may be said that this study must be implemented, since; - it is more economical and likely to bring solution in time to the problems faced by the sector today, - it provides more ability to the exporters to compete in the market, and, - the cost of transportation decreases as the amount of exportation increases which will create tendency for increament in the amount of exportation and result with more income obtained for our country.