Asenkron motorun sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmesi ve bulanık mantık denetleyicili vektör kontrolü
Finite element method analysis of induction motor and fuzzy logic vector control
- Tez No: 357187
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ OMAÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Asenkron Motor, Üç Boyutlu Sonlu Elemanlar Yöntemi, Bulanık Mantık, Vektör Kontrol, Sayısal İşaret İşlemci (DSP), Induction Motor, Three Dimensional Finite Elements Method, Fuzzy Logic, Vector Control, Digital Signal Processor (DSP)
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tunceli Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada üç fazlı asenkron motor Ansys firmasının geliştirmiş olduğu Maxwell 3D yazılımı kullanılarak üç boyutlu sonlu elemanlar yönteminde incelenmiştir. Analiz sonucunda asenkron motorun kaymaya bağlı olarak moment, akım, çıkış gücü, verim ve güç faktörü hesaplanmış ve asenkron motorun manyetik alan dağılımı elde edilmiştir. Asenkron motor için bulanık mantık denetleyicili vektör kontrol modeli MATLAB/Simulink programında oluşturulmuş ve benzetim sonuçları elde edilmiştir. Asenkron motorun bulanık mantık denetleyicili vektör kontrol deneysel sonuçları DS1103 sayısal işaret işlemcisi kiti kullanılarak alınmıştır. Sonuç olarak asenkron motorun benzetim sonuçları deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmış, benzetim sonuçlarının deneysel sonuçlar ile örtüştüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study three-phase induction motor has been examined by using Maxwell 3D software developed by Ansys company in 3D finite elements method. At the end of the analysis depending slip of induction motor moment, current, output power, efficiency and power factor have been calculated and induction motor's magnetic field distribution has been obtained. For induction motor fuzzy logic vector control model has been made in MATLAB/Simulink software and simulation results have been obtained. Experimental results of induction motor's fuzzy logic vector control have been obtained by using DS1103 digital signal processor kit. Consequently simulation results of induction motor and experimental data results have been compared and that experimental and simulation results are approximately same has been observed.