Common cycle multi-Stage economic lot scheduling problem
Çok aşamalı sistemlerde ortak çevirim varsayımıyla ekonomik kafile büyüklüğü belirleme problemi
- Tez No: 35726
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Envanter Yönetimi, Üretim Planlaması, Çok Aşamalı Sistemlerde Ekonomik Kafile Büyüklüğü Belirleme, Ortak Çevrim Çizelgelemesi, Çevrimsel Çizelgeleme. vı, Inventory Managenement, Production Planning, Multi-stage Economic Lot Scheduling, Common Cycle Scheduling, Cyclic Scheduling. IV
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET ÇOK AŞAMALI SİSTEMLERDE ORTAK ÇEVRİM VARSAYIMIYLA EKONOMİK KAFİLE BÜYÜKLÜ?Ü BELİRLEME PROBLEMİ Terzi (Toker), Ayşegül Doktora, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Aralık 1994, 143 sayfa Bu çalışmada, çok ürürdü ve çok aşamalı bir üretim ortamında ekonomik kafile büyüklüğünü belirleme problemi ele alınmıştır. Sonsuz planlama döneminde, hammaddelerin sabit olarak sağlandığı ve her ürüne sabit ve sürekli bir talep olduğu varsayılmıştır. Belirli bir ürün sıralaması için, en iyi çevrim süresini bulmak üzere geliştirilen nonlineer matematiksel model, ürün çizelgelerinin birbirleriyle kesişmemesini ve aşamalar arası eşzamanlı üretimi garantilemektedir. Hazırlama, ara envanter ve bitmiş ürün envanter maliyetlerinden oluşan amaç fonksiyonu enazlanmaya çalışılmaktadır. Model, en iyi kafile büyüklüğünü belirlemede bekleyen ara envanterleri de dikkate almaktadır. Nonlineer matematiksel modelin özel yapısı kullanılarak, ortak çevrim varsayımı altında çok aşamalı sistemlerde Ekonomik Kafile Büyüklüğü Belirleme Problemi için etkin bir eniyileme yordamı geliştirilmiştir. Sözkonusu problemi daha geniş bir çerçevedeele almak üzere, sıralama problemi sistem performansım daha da iyileştirmek amacıyla çalışmanın kapsamına dahil edilmiştir. Sıralama problemi sezgisel yöntemlerle çözülmüştür. Çok aşamalı sistemlerde kafile büyüklüğünü belirleme problemi daha öne çıksa da, yapılan analizler sonucunda ürün sıralarının seçiminin önemli kazançlar getirebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMMON CYCLE MULTI-STAGE ECONOMIC LOT SCHEDULING PROBLEM Terzi (Toker), Ayşegül Ph.D., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip December 1994, 143 pages This research addresses the problem of determining economic lot sizes in a multi-item, multi-stage production environment. We assume a constant supply of raw materials and a constant demand for all items over an infinite planning horizon. A nonlinear mathematical formulation is presented that determines the optimal cycle length for a given sequence of production while assuring noninterference of individual item schedules and synchronized production among stages. The objective is to minimize the total schedule costs comprising of the setup costs plus the inventory carrying costs of regular work-in-process and final product inventories. The model also accounts for the waiting inventories in deriving the optimal lot sizes. Exploiting the special structure of the nonlinear program, we develop an efficient optimizing solution algorithm for the Common Cycle Multi-stage Economic Lot Scheduling Problem (MS-ELSP). In order to inprovide a comprehensive framework for the problem under consideration, the sequencing problem seeking for further improvements in the system performance is attempted. Confined to heuristic procedures for sequencing, based on a computational study, we report that there could be substantial savings due to a particular choice of a permutation schedule although determination of optimal lot sizes seems to be the predominant issue in MS-ELSP.