Stratigraphy and foraminiferal micropaleontology of the upper cretaceous sedimentary succession in ne Kahta (Adıyaman) region : A Biometric approach to orbitoidal foraminifera
Kahta (Adıyaman) bölgesinin kuzey doğusundaki üst kretase sedimanter istifinin stratigrafisi ve foraminifer mikropaleontolojisi: orbitoid foraminiferlere biyometrik bir yaklaşımı
  1. Tez No: 35727
  2. Yazar: ERCAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu, Kahta-Adı yaman, Stratigrafi, Mikropaleontoloji, Ost Kretase, Blyometri, Bentik Foraminifer, Southeastern Anatolia, Kahta-Adı yaman, Stratigraphy, Micropaleontology, Upper Cretaceous, Biometry, Benthic Foraminifera
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 396
Özet
ÖZ KAHTA (ADIYAMAN) BÖLGESİNİN KUZEYDO?USUNDAKİ ÜST KRETASE SEDİMANTER İSTİFİNİN STRATİGRAFİSİ VE FORAMINIFER MIKROPALEONTOLOJÎSÎ: ORBITOID FORAMINIFERLERE BİYOMETRIK BİR YAKLAŞIM ÖZCAN, Ercan Doktora Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabil 1m Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Demir ALTINER Aralık, 1994, 328 sayfa Kahta-Adı yaman bölgesinin kuzeydoğusunda (Güneydoğu Anadolu) Geç Kampanlyen öncesinde yerleşmiş olan allokton birimleri kalın bir otokton veya paraotokton sedimanter 1st1f örter. Temeli oluşturan allokton birimler Koçali ofiyolitik melanjı ve kıta yamacında çökelmiş olan türbidltik Karadut Formasyonu ile temsil edilir. Karadut Formasyonu, bulundukları ortama taşınmış BiDİanata. MerUngina. Demi rina. Praealveolina. Nezzazata. Charentia ve Orbltolina cinslerinden bentlk foraminiferler 11e He 1 vet og 1 obot runcana. Rotalipora ve Hedbergella gibi planktonik foraminifer topluluklarım içermektedir. Karadut Formasyonunun yaşı Albiyen veya Senomaniyen-Orta Turonlyen olarak saptanmıştır. viüst Kretase otokton birimleri Kastel Formasyonunun fi iş, Terbüzek ve Besni Formasyonlarının kısmen sığ denizel karbonat ve klastik ve Germav Formasyonunun derin denizel silisiklastik ve karbonat düzeyleri ile temsil edilmektedir. Bu istiflerde Geç Kampaniyen- Mastrihtiyen zaman aralığını temsil eden Orbitoides. Lepidorbitoides. Pseudosiderolites, Praesiderolites. Siderolites. Clvpeorbis, Omphalocvclus. Pseudomphalocvclus. Sirtina. Loftusia. Planorbulinella. Gouoillaudina ve Marssonella gibi bent i k foraminiferlere ait türler ile Globotruncana. Globotruncanita Gansserina. Contusotruncana. Racemiguembelina. Pseudotextularia. Planomalina. Rugoglobigerina. Archaeoglobigerina. Globotruncanella ve Heterohelix gibi planktonik foraminiferlere ait türler saptanmıştır. Büyük bentik foraminiferlerin analizi, daha önceki çalışmalarda yanlış tanımlanan stratigrafik seviyelerin tekrardan belirlenmesini sağlayan toplulukları ortaya koymuştur. Bu topluluklar üst Kampaniyen 'de JL. douvillei - dordoniensis. f\ vidali. ÇL. media ve Omphalocvclus sp. I, Alt Mastrihtiyen 'de 0^. megaloformis.“Qj_ media”, L*. bisambergensis. ŞL. calcitraooides. ÇL. cf. macroporus. ilkel Clvpeorbis ve ilk Loftusia ve Orta Mastrihtiyen 'de ise“ÇL megaloformis”, L^. minor - social is. P^. blumenthali ve £*. denticulatus ile temsil edilmektedir. Bu foraminifer topluluklarından, Orbitoides. Lepidorbitoides ve Omphalocvclus cinslerinin filojenetlk gelişimlerini saptamak için Kastel, Terbüzek, Besni ve Germav viiFormasyonlarından toplanan örneklerde erabriyonik karakterler göz önüne alınarak biyometrlk bir çalışma yapılmıştır. Kastel Formasyonunda Qj. media. Terbüzek Formasyonunda ise Oj. megaloformls. Lu bisambergenşis ve ÇL. cf. macrooorus türleri tanınmıştır, önceden saptanmış olan evolusyon modelleri 11e yapılan karşılaştırmalar, Besni Formasyonunda“£L. fliedia”. Germav Formasyonunda "ÇL. megaloformls olarak bu çalışmada tanımlanan toplulukların bu cinsin gerçek evrimini yansıtmadığım gösterir. Bu durum yaşlı düzeylerden ilkel embriyonlara sahip olan Orbitoldes topluluklarının daha genç seviyelere taşınması, küçük boyutlu embriyonların oluşmasına neden olabilecek ortamsal koşullar veya her iki koşulunda varlığı 11e açıklanabilir. Besni ve Germav Formasyonlarında bol olan Omphalocvclus cinsinin embriyonik özelliklerinin 1se Orbitoldes embriyonuna çok benzediği gözlenmiştir. Ancak önceki çalışmacıların aksine, bu embriyonların sadece dört localı olmayıp iki local ı da oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRATIGRAPHY AND FORAMINIFERAL MICROPALEONTOLOGY OF THE UPPER CRETACEOUS SEDIMENTARY SUCCESSION IN NE KAHTA (ADIYAMAN) REGION: A BIOMETRIC APPROACH TO ORBITOIDAL FORAMINIFERA ÖZCAN, Ercan Ph.D. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Demir ALTINER December, 1994, 328 pages In northeastern Kahta (Adıyaman) region of southeastern Anatolia, a thick succession of autochthonous or parautochthonous sedimentary deposits overlie the allochthonous units which were emplaced onto the Arabian platform during pre-Late Campanian time. The allochthonous units which form the basement rocks are represented by the Koça! i ophiolitic melange and severely deformed continental slope deposits of the turbiditic Karadut Formation. Karadut Formation has yielded numerous transported benthic foraminifera belonging to Biplanata. Merlingina. Demi rina. Praealveolina. Nezzazata. Charentia and Orbitolina and planktonic foraminifera represented by Helvetoalobotruncana. Rotalipora and Hedberaella. Albian or Cenomanian-Middle Turonian age was assigned to this formation. iiiPost-emplacement Upper Cretaceous units are represented by the flysch deposits of Kastel Formation, relatively shallow water carbonate-clastic deposits of TerbUzek and Besni Formations and deep water siliciclastic and carbonate levels of the Germav Formation. This succession has yielded numerous benthic and planktonlc taxa spanning the Late Campanian-Maastrichtian time interval. Foraminiferal associations are mainly represented by the benthic genera Orbitoides. Lepidorbltoides. Pseudosiderol 1 tes. Praesiderolites. Siderolites. Clvpeorbis. Omphalocvclus. Pseudomphalocvclus. Sirtlna. Loftusia. Planorbulinella. GouDillaudina. Marssonella and the planktonic genera Globotruncana. Globotruncanita. Gansserina. Contusotruncana. Racemiguembelina. Pseudotextularia. Planomalina. Rugpg lobi geri na. Archaeogl obi geri na. Globotruncanella and Heterohelix. The analyses of larger benthic foraminifera have revealed associations characterizing different stratigraphic intervals which have been erroneously identified by the previous studies. These associations are P^ douvlHel - dordonlensis. £,. vidali. 0,. media and Omphalocvclus sp.I from the Upper Campanian, ÇL. megaloformis.“Pj. media”. L^. blsamberaensis. IL calcitrapoldes. Qj_ cf. macrooorus. primitive Clvpeorbis and first Loftusia from the Lower Maastricht i an,“(L_ megaloformis”. L^. minor-social 1s. E*. blumenthali and Şî. denticulatus from the Middle Maastrlchtian. A biometric approach to investigate the phylogenetic development stage of Orbitoides. Lepidorbltoides and Omphalocvclus IVspecimens from the different horizons of Kastel, Terbüzek, Besni and Germav Formations has been carried out considering the embryonal features. This has resulted in the recognition of Q± media population in the Kastel and (L. megaloformis, L,“ bisambergensis and ÇL cf. macroporus populations in the Terbüzek Formation. Comparisions with the previously established evolutionary models suggest that the Orbitoides populations which were attributed to ”0. media“ in Besni and ”(L. megaloformis" in Germav Formations do not reflect their true evolutionary stage in Early and Middle Maastrichtian time. Possible reasons for such a discrepancy can be explained either by the mixing of primitive forms from the older horizons or ruling environmental conditions during the deposition of Besni and Germav Formations. Embryonal features of Omphalocvclus. abundant in the Besni and Germav Formations, are very similar to that of Orbitoides. The embryon, however, is not invariably quadrilocular but also may be bilocular as opposed to the previous observations.