İstanbul'da otele dönüştürülmüş tarihi yapılarda iç mekan irdelenmesi
The study of interior spaces in historical buildings transformed as hotel in istanbul
  1. Tez No: 357312
  2. Yazar: HUSNU MELİH UZAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL ULUENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Turizm, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Tourism, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, otel, yeniden kullanım, iç mekan, İstanbul, Tourism, hotel, restoration, interior space, Istanbul
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tarihi mekânların değerlerinin ve kültürel zenginliklerin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından, dünyadaki önemli sektörlerden birisi olan turizm sektörü ile bütünleştirilerek, tarihi yapıların otele dönüştürülmesi projeleriyle tarihi mekânların yaşatılması sağlanmaktadır. Bu çalışmada İstanbul?da otele dönüştürülmüş tarihi yapılardan; Dördüncü Vakıf Han?ın Legacy Ottoman Otel?ine, Harikzedegan Konutlarının Crowne Plaza Old City Oteli?ne, Sultanahmet Cezaevi?nin Four Seasons Otel?ine dönüştürülmesi örnekleri ele alınmıştır. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi yer almaktadır. İkinci bölümde turizm kavramı incelenmiştir. Üçüncü bölümde otel kavramı başlığı altında, otel tarihi, sınıflandırılması, otelleri oluşturan bölüm ve mekanlar detaylıca verilmiştir. Dördüncü bölümde, tarihi yapıların otele dönüştürülmesinde; yeniden kullanım, sirkülasyon ve eklentiler araştırılmıştır. Beşinci bölümde İstanbul?da otele dönüştürülmüş üç adet tarihi yapının iç mekanları strüktür ve yerleşim özellikleri bakımından incelenmiştir. Tarihi yapıların otele dönüştürülmesinin incelenmesi aşamasında fotoğraf, planlar ile desteklenerek, mekan analiz yöntemi ile tarihçe, işlev, restorasyon, gerçekleştirilen tamirat, eklenti vb. değişiklikler irdelenmiştir. Son bölümde; sonuçlar ve öneriler ile bu çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to protect the value and cultural richness of historical buildings and keep them alive and transfer them from one generation to another, keeping historical places alive has been provided by the projects of convert historical buildings into hotels by making them integrate with tourism sector which is one of the most important sectors. Three examples of historical buildings which were transformed into hotels in Istanbul take place in this study: from“IV. Vakıf Han”to“Legacy Ottoman Hotel”, from“Harikzadegan Apartmants”to“Crowne Plaza Old City Hotel”, from“Sultanahmet Prison”to“Four Seasons Hotel”. This study consists of six sections. In the first section the study purpose, scope and methodology is explained. In section 2, the concept of tourism is given. In section 3, the concept of hotel is explained in detail, including history, types and classifications. In section 4, the historical buildings reuse was investigated. In section 5, three examples of buildings which were transformed into hotels in Istanbul, their interior spaces are analyzed. The history changing, functions, restorations, repairs of these historical buildings have been researched by the means of place analysis method being supported by photographs and plans from the standpoint of their structure and settlement characteristics. Finally, concluding remarks and discussions of transforming historical buildings into hotels are given in Section 6.