Lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerinin kişisel ve ailesel faktörlerle ilişkisinin incelenmesi
Investigating the relationship of high school students' internet addiction levels with the personal and parental factors
  1. Tez No: 357322
  2. Yazar: FATMA İŞLEYEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE ALADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ġnternet Bağımlılığı, Utangaçlık, Anne Baba Tutumları, Internet Addiction, Shyness, Parent Attitudes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerini incelemek ve utangaçlık ile anne baba tutumları (otoriter anne baba tutumu, koruyucu/istekçi anne baba tutumu ve demokratik anne baba tutumu) değişkenlerinin lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 öğretim yılında Burdur ilinin Merkez ilçesindeki resmi ortaöğretim kurumlarına devam etmekte olan 1134 lise öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”,“Anne Baba Tutumları Ölçeği”,“Utangaçlık Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerini incelemek için kümeleme analizi; anne baba tutumları alt boyutları ve utangaçlığın lise öğrencilerinin internet bağımlılığını yordama gücünü ortaya koymak amacıyla da aşamalı çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde lise öğrencilerinin % 7'sinin bağımlı grupta yer aldığı ve lise öğrencilerinin internet bağımlılığının anlamlı yordayıcılarının sırasıyla otoriter anne baba tutumu, utangaçlık ve demokratik anne baba tutumu olduğu bulunmuştur. Koruyucu/istekçi anne baba tutumunun lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerinin anlamlı yordayıcısı olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the internet addiction levels of high school students and predict the internet addiction levels of high school students', by variables including shyness and parent attitudes (authoritarian, protective/demanding, democratic). 1134 students who have education in high schools in the centre of Burdur during the education years, 2011-2012 have been participated in this study. İnternet Addiction Scale, Parents Attitudes Scale, Shyness Scale and Personal Information Form designed by researcher were used as data collection instruments in this study. Cluster analysis was used to examine internet addiction level's of high school students. Data were analyzed by stepwise multiple regression analysis for the purpose of predicting the internet addiction level of high school students, by variables including parent attitudes' subscales and shyness. The results of the study showed that; 7% of the high school students are addicted to the internet and the significant predictors of internet addiction are respectively; authoritarian parent attitude, shyness and democratic parent attitude. However, protective/demanding parent attitude variable is not a significant predictor of high school students' internet addiction level.