Çalışanların performans yönetimi sistemini algılamaları üzerine bir araştırma
A research by performance management systems perception of employees
  1. Tez No: 357323
  2. Yazar: KORAY ÇITA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER KEÇECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, performans yönetim sistemi, performans değerlendirme, Algılama hataları, Human research management, Performance management system, Performance appraisal, Perception errors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İkinci dünya savaşı sonrasında insan hakları evrensel bildirisi ile dünyada insanın sadece insan olmasından dolayı bazı temel haklarının olduğu düşüncesine vurgu yapılmıştır. Öncelikle devlet ile insan arasındaki ilişkide insanın önemi ve değeri artmaya başlamıştır. Dünyadaki bu gelişmeye paralel olarak daha iyi yaşam şartları ve iş koşulları isteyen eğitimli insanlar organizasyonları değişmeye zorlamıştır ve bu değişim günümüzde de sürmektedir. Organizasyonlar insan kaynakları üzerine yatırımlar yaparak rekabet içinde oldukları çevrede avantaj elde etmektedirler. İnsan kaynakları organizasyonların taklit edilemeyen ve marjinal fayda sağlayan en önemli kaynağıdır. Zamanla gelişen insan kaynakları, organizasyonlar için stratejik boyut kazanmışlardır, bu sebeple çeşitli insan kaynakları felsefeleri ve uygulamaları ortaya çıkmıştır. Günümüzde stratejik insan kaynakları alanındaki en önemli uygulamalardan biride performans yönetimidir. Performans yönetimi ile ilgili çeşitli sistemler geliştirilmiştir. Zaman içinde performans yönetimi adına daha doğru uygulamalar eskilerinin yerini almaktadır. Performans yönetim sistemi uygulaması ile amaçlanan, stratejik bir yaklaşım ve çeşitli süreçler ile insan kaynaklarının verimini artırmaktır. Bu uygulamaların hedefi organizasyonların içerisinde çalışan insanlardır. Performans yönetim sistemi uygulamaları ile yüzleşen insanların bu sistemleri nasıl algıladıkları, bu sistemlerin işleyişi için, sürdürülebilir olması, güvenilir olması ve amaçlanan verim için önemlidir. Bu sebeple, çalışanların performans yönetim sistemini nasıl algılandığı organizasyon yönetimi tarafından bilinmesi gereken bir konudur. Bu çalışma ile organizasyonlardaki çalışanların performans yönetim sistemlerine ilişkin algıları sorgulanmış ve performans yönetim sistemleri için yeni bir adım daha hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the second world war, with the universal human rights declaration, it was emphasized on the idea of people have some of the fundamental rights because of only be a human. First, the relationship between the state and people, importance and value of the people began to increase. In parallel with these developments in the world, that educated people who want to have better living conditions and working conditions forced organizations to change and that change is continuing today. Organizations by making investments on human resources to achieve competitive advantages in their work environment. Human resources is the most important resource of organizations,it cannot be imitated and provide the marginal benefit. Gradually developing human resources have strategic dimension for organizations, therefore various human resource philosophies and practices has emerged. Nowadays one of the most important applications in the field of strategic human resource is performance management. A variety of systems have been developed on performance management. Over time, more accurate performance management applications on behalf of the old ones are replaced. With the implementation of the performance management system is intended, with a strategic approach and the various processes to increase the efficiency of human resources. The goal of this application is the people working within organizations. It is important how the people perceive that systems who face with application of performance management system for functioning of these systems, to be sustainable, to be reliable and intended efficiency. For this reason, it is an issue for the management of the organization need to know, how performance management system perceived by employee. In this study, performance management systems perceptions of employee in organizations has been questioned and a new step aimed for performance management system.