İlköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin örgütsel güven düzeylerinin incelenmesi: İzmir ili örneği
The survey of teachers' organizational trust level working in primary school: The sample of İzmir province
- Tez No: 357321
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Adalet, Resmi İlköğretim Okulu, Özel İlköğretim Okulu, Organizational Trust, Organizational Justice, Public Primary School, Private Primary School
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmanın amacı; İzmir'deki resmi ve özel ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin örgütsel güven düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi ve örgütsel güven düzeyleri ile örgütsel adalet düzeyleri ve alt boyutları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının araştırılmasıdır. 2012-2013 eğitim öğretim yılında İzmir ilinin 4 büyük ilçesi olan Konak, Karşıyaka, Bornova ve Buca 'da toplam 7807 resmi ilköğretim okulu öğretmeni , 952 özel ilköğretim okulu öğretmeni bulunmaktadır. Araştırmada seçkisiz örnekleme tekniği kullanılarak İzmir ilindeki merkez ilçelerde bulunan 383 resmi ilköğretim okulu öğretmeni, 312 özel ilköğretim okulu öğretmeni olmak üzere toplam 695 ilköğretim okulu öğretmeni örnekleme alınmıştır. Araştırmada üç bölümden oluşan bir ölçme aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde öğretmenlerin cinsiyet, eğitim durumu, mesleki kıdem ve okuldaki hizmet sürelerine ilişkin kişisel bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde Daboval, Comish ve Swindle ve Gaster (1994) 'in geliştirdiği ve Polat (2007)'ın uyarladığı öğretmenlerin örgütsel güven algılarını ölçmeye yönelik 21 sorudan oluşan“Örgütsel Güven Ölçeği”üçüncü bölümde ise Niehoff ve Moorman (1993) 'ın geliştirdiği ve Polat'ın (2007) uyarladığı alt boyutları işlemsel, dağıtımsal ve etkileşimsel adalet olan 19 sorudan oluşan“Örgütsel Adalet Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS 17.0 paket programı kullanılarak frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, ANOVA ve basit korelasyon gibi istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Anlamlı farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu saptayabilmek için Bonferroni testi yapılmıştır. Sonuç olarak; resmi ilköğretim okullarında örgütsel güven düzeyleri cinsiyet, eğitim durumu, mesleki kıdem ve kurumdaki görev süresi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermememektir. Özel ilköğretim okullarında örgütsel güven düzeyi, eğitim durumu değişkeni dışında cinsiyette erkek öğretmenler lehine, mesleki kıdemde 26 yıl ve üstü öğretmenlerin ve kurumdaki görev süresi değişkenine göre 16 yıl ve üstü öğretmenlerin lehine anlamlı bir farklılık göstermektedir. Resmi ilköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel güven düzeyi, özel okul öğretmenlerinin örgütsel güven düzeyine göre anlamlı düzeyde yüksektir. Resmi ve özel ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin örgütsel güven düzeyi ve örgütsel adalet düzeyi arasında“pozitif yönlü yüksek”bir ilişki vardır. Resmi ve özel ilköğretim okullarında örgütsel güven düzeyi ile örgütsel adaletin alt boyutları arasında“pozitif yönlü yüksek”bir ilişki vardır. Resmi ilköğretim okullarında etkileşimsel adalet; özel ilköğretim okullarında ise işlemsel adalet alt boyutunda daha yüksek bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze organizational trust level of the teachers working in public and private schools in Izmir in terms of some variables and investigate whether there is a significant relation between their organizational trust level and organizational justice level. In 2012-2013 academic year, there are 7807 public primary school teachers and 952 private primary school teachers working in four major districts called Konak, Karşıyaka, Bornova and Buca in Izmir. By random sampling technique 383 public primary school teachers and 312 private primary school teachers, totally 695 primary school teachers in central districts of Izmir have been sampled. A measurement scale divided into three section was used in this study. The first section includes personal information about the teachers' gender, educational status, lenght of service and length of working in the same school. In the second section,“Organizational Trust Questionaire”developed by Daboval, Comish and Swindle and Gaster (1994) and adapted by Polat (2007) is to evaluate teachers' organizational trust perceptions. In the third section,“Organizational Justice Questionaire”which was developed by Niehoff and Moorman (1993) and adapted by Polat (2007) and which includes 19 questions composed by the subdimensions of prodecural, distibutive and interactional justice has been used. In the analysis of Data, the statistical procedures such as frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation, t test, ANOVA and simple correlation have been used by means of SPSS 17.0 programme. In order to find out between which groups there is a significant difference, Bonferroni test has been applied. As a result; according to the organizational trust levelthere is no significant difference among the public primary school teachers in regard to their gender, educational status, lenght of service,lenght of working in the same school.According to the organizational trust level, there is a significant difference among the private primary school teachers in regard to their gender has been found out in favor of male teachers ; lenght of service has been found out that it is in favor of the teachers working 26 years and more; lenght of working in the same school has been found out that it is in favor of the teachers working 16 years and more in the same school. It has been found out that according to the organizational trust level, there is a significant difference in regard to the type of the school. The organizational trust level is high in favor of public primary school teachers. There is a positive direct 'high' relationship between the organizational justice level and organizational trust level in the public and private primary schools. There is a positive direct 'high' relationship between the teachers' organizational trust level and procedural, distributive and interactional justice level in the public and private primary schools.In the public primary schools interactional justice level; in the private primary schools, the procedure justice level and organizational trust level is far more higher than the other sub-dimensions.