Küreselleşme bağlamında Türkiye'de yeni sosyal hareketler ve yazılı basının toplumsal katılma süreci içindeki rolü
In the context of globalization new social movements in Turkey and the role of the printing press in the process of social participation
  1. Tez No: 357339
  2. Yazar: SİNEM ÇAMBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERLAL ÖRS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Demokrasi, Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, Yeni Sosyal Hareketler, Yazılı Basın, Toplumsal Katılım, Globalization, Democracy, Civil Society, Civil Society Organizations, New Social Movements, Written Media, Social Participation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 427
Özet
İçinde bulunduğumuz giderek küreselleşen bir dünyada yurttaşların kendilerini ifade edebilme ve seslerini duyurabilmelerinin önemli bir yolu olarak yeni sosyal hareketler dikkat çekmektedir. Küreselleşme etkisi altına aldığı dünyanın yalnızca dengelerini değil dünyanın temel aktörlerini de değiştirmiş yeni sosyal hareketleri içinde bulunduğumuz çağın temel aktörü olarak konumlandırmıştır. Bu bağlamda küreselleşme ile birlikte günümüzde demokratik hukuk devleti çerçevesinde hak arama mücadelesini içeren yeni toplumsal hareketlerin gündeme geldiği belirginleşmektedir. Dünya genelinde yeni bir düzenin başlangıcına işaret eden bu dönem, tüm ülkeler gibi Türkiye'yi de etkisi altına almış bulunmaktadır. Bu bağlamda ülkemizde sivil toplumun toplumsal değişimin önemli bir aktörü olarak güçlendiği sivil toplum kuruluşlarının da çok geniş bir yelpazede küresel hareket eden bir yapıya büründükleri dikkat çekmektedir. Söz konusu yeni düzende katılım olanaklarının arttığı bu bağlamda da demokrasinin ve hukuk devleti anlayışının güç kazandığı katılımcı bir demokrasi modelinin hayata geçmesinin zorunlu olduğu göze çarpmaktadır. Ülkemiz açısından bakıldığında bu zorunluluğu aydınlatabilecek en önemli araç olarak da sivil toplum kuruluşları ile yazılı basın belirginleşmektedir. Günümüzde etkin bir kamuoyu yaratmak ve toplumsal katılımı sağlamak konusunda kilit noktada bulunan yazılı basın kuruluşlarının bu amaca nasıl hizmet ettiği ve sivil toplum kuruluşlarının bu aracı nasıl kullandıkları tezin ana temasını oluşturmaktadır. Tezde bu amaçlardan hareketle Milliyet, Cumhuriyet ve Zaman gazetelerinin önemli bir toplumsal sorumluluk projesine katkıları incelenmektedir. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin yöneticisiyle yapılan görüşmede ise sivil toplum kuruluşlarının toplumsal katılımı sağlamada yazılı basını kullanım boyutunu ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In an increasingly globalized world, the new social movements take attention as an important way for the citizens to express themselves and make their voices heard. The new social movements have come up on the agenda, involving legal remedy struggle within the framework of democratic constitutional state of our time. This period, indicating the beginning of a new order throughout the world, has taken hold of also Turkey, just like the other countries. In the new order in question, it attracts the attention that participation opportunities are increased; in this sense, the realization of participatory democracy model, in which concept of democracy and the rule of law gains strength, is rendered compulsory. The most important means of setting light to this compulsion are the civil society organizations and written press that come into focus. How written media, standing at the key point regarding the creation of an active public opinion and enabling social participation, serves this purpose and how civil society organizations use this mean constitute the main theme of the thesis. Setting out through these purposes, in the thesis, the contributions of Milliyet, Cumhuriyet and Zaman newspapers to an important socialresponsibility projectare analyzed. And, in the interview made with the manager of The Association of Supporting Contemporary Life, it is aimed to reveal the extent to which written press is used to provide social participation by the civil society organizations.