Mozart'ın Cosi Fan Tutte operasındaki kadın karakterlerin ses ve rol bakımından analizi
Mozart's Cosi Fan Tutte opera is to analyze the voice and role of the women
- Tez No: 357348
- Danışmanlar: PROF. A/ BÜLENT ALANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Mozart, Cosi Fan Tutte, Opera Buffa, Lorenzo Da Ponte, Fiordiligi, Dorabella, Despina, Aria
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın ana amacı Mozart'ın Cosi Fan Tutte Operasındaki kadın karakterlerin ses ve rol bakımından analiz edilmesidir.Yapılan çalışmanın ilk bölümünde, besteci Mozart'ın hayatından kesitler sunulmuş, yaşadığı dönem olan Klasik Dönem müzik anlayışından bahsedilmiş, bu dönemi hazırlayan akımlara yönelik bilgiler aktarılmıştır. İkinci bölümde ise Cosi Fan Tutte Operasının konusu, türü ele alınmış, libretto yazarı Lorenzo Da Ponte'nin hayatından bölümler aktarılmış, operanın karakterleri açısından ayrılı bilgiye yer verilmiştir. Son bölümde ise operadaki kadın karakterlerin aryalarının her biri incelenmiş, müziğin notayla örtüşmesi analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study of Mozart's Cosi Fan Tutte Opera is to analyze the voice and role of the women. In the first area of this study you will find some parts of Mozart's life and you will learn the comprehension of Classical music which he lived during that period and its contributions to that movement as the basis idea. In the second part of the study of Cosi Fan Tutte Opera we see that the most prominent part of the opera was taken from the life of Lorenzo Da Potte.Different aspects of his life contributed to the composing of the opera. The last part of the opera was used to analyze the characteristics of the woman and the rise and fall of each note. Keywords| Mozart, Cosi Fan Tutte, Opera Buffa, Lorenzo Dan Ponte, Fiordiligi, Dorabella, Despina, Aria