W.A. Mozart'ın Cosi Fan Tutte operasındaki Fiordiligi rolünün karakter özelliklerinin müzik ve şan üzerindeki etkileri
The character traits of Fiordiligi's role in W.A.Mozart's opera Cosi Fan Tutte and their effects on music and vocal performance
  1. Tez No: 867079
  2. Yazar: HAZAL GÜVENEL KONUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. TÜLAY HATİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: W.A. Mozart, Lorenzo Da Ponte, Così fan tutte”, opera analizi, Opera Buffa”, karakter çalışması, müzikal kompozisyon, vokal performans, Klasik dönem, W.A. Mozart, Lorenzo Da Ponte, Così fan tutte”, opera analysis, Opera Buffa”, character study, musical composition, vocal performance, Classical period
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, W.A. Mozart'ın“Così fan tutte”eserinin çeşitli yönleriyle bir analiz sunarak, Mozart ve librettisti Lorenzo Da Ponte arasındaki işbirliği dinamiklerine odaklanmaktadır. Tez, Mozart'ın yaşamına ve Klasik döneme katkılarına kapsamlı bir giriş ile başlar, aynı zamanda Da Ponte'nin inişli çıkışlı yaşam öyküsünü ele alır.“Così fan tutte”nin anlatım ve müzikal katmanlarını inceleyerek, operanın konu içeriğini, ilk sahnelenişini ve her iki perdenin inceliklerini analiz eder. Opera Buffa bağlamında, tez, tarihsel arka plan, müzikal analiz ve dönemin başka eserleri ile karşılaştırılır.“Così fan tutte”içindeki ana rollerin detaylı bir karakter çalışması yapılırken, özellikle Fiordiligi üzerinde durulur. Karakter özellikleri, müzikal özellikleri ve bunların vokal performans üzerindeki etkileri açısından analiz edilir. Tez, aynı zamanda terimler sözlüğü ve kapsamlı bir kaynakça içerir, bu da Mozart'ın“Cosi fan tutte”operası üzerine daha fazla araştırma için akademik bir kaynak olarak hizmet eder.
Özet (Çeviri)
This study provides a multifaceted analysis of W.A. Mozart's“Così fan tutte”, focusing on the collaborative dynamics between Mozart and his librettist Lorenzo Da Ponte. The dissertation begins by painting a comprehensive portrait of Mozart's life and his contributions to the Classical period, along with Da Ponte's adventurous life journey. It proceeds to dissect the narrative and compositional layers of“Così fan tutte”, examining the opera's subject matter, its historical first performance, and the intricacies of both acts. Within the context of Opera Buffa, the dissertation delves into the historical background, musical analysis, and comparison with other works of the period. A detailed character study of the main roles within“Così fan tutte”is conducted, particularly focusing on Fiordiligi, whose role is analyzed for her character traits, musical features, and the effects of these on vocal performance. The dissertation also includes a glossary of terms and a comprehensive bibliography, serving as an academic resource for further research on Mozart's“Cosi fan tutte”.