Seladon sırları
Celadon glazes
  1. Tez No: 357347
  2. Yazar: HASAN İN
  3. Danışmanlar: PROF. SONER GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Uzak doğu seramikleri, seladon sırları, artistik sırlar, redüksiyonlu pişirim, Far East ceramics, celadon glazes, artistic glazes, reduction firing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Dünya seramik sanatının gelişiminin önemli dönemlerinde, Uzakdoğu seramiklerinin yadsınmayacak rolleri ve etkileri bilinmektedir. Pek çok farklı teknik ve üslup ile birlikte Uzakdoğu felsefesinin zenginliği, doğa koşulları ve hammadde çeşitliliği, sanat anlayışlarının gelişmesini sağlamıştır. Uzak Doğu'ya özgü, artistik sırlardan birisi olan ve özel bir pişirim tekniği gerektiren seladonlar, Dünya seramik sanatına önemli katkılarda bulunmuştur. Seladon sırlı seramikler, genellikle demir içeren pekişmiş killerin yüzeylerine yine demir oksit katkılı sırlar uygulandıktan sonra redüksiyonlu, oksidasyonlu ve nötr ortamda pişirilmeleri sonucunda oluşmaktadır. Seladonların gri-yeşilden, mavi-yeşile kadar değişen mat ve saydam renk varyasyonları bulunmaktadır. Seladon sırları uygulandıkları formların estetik değerini arttırırken aynı zamanda minimal bir görsellik kazandırmaktadır. Ülkemizde, hak ettiği gerçek değere ulaşmaya ve özgün bir kimlik kazanmaya başlayan seramik sanatı; farklı kültür ve bölgelere ait tekniklerle birlikte zenginleşmekte ve özgün bir dil kazanmaktadır. Bu araştırmada, Uzak Doğu seramik tekniği olan Seladon sırlarının tarihi ve yapım teknikleri araştırılmış, ülkemizde mevcut seramik hammaddeleriyle deneysel çalışmalar yapılmış ve formlar üzerinde uygulanmıştır. Bu nedenle bu araştırmanın Türk Çağdaş Seramik Sanatına katkı sağlayacağı da düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that the role and effects of Far East ceramics on the world art of ceramics in its important developing period is undeniable. A lot of different technique and style, along with the richness of the philosophy of Far East, the conditions of nature, the variety of raw materials enabled the apprehension of art to develop. Celadon, which is an artistic glaze, belongs to Far East and necessitates a special baking technique and has important contributions to the world art of ceramics. There are solidified ferriferous clay and ferroxide glaze is applied on their surfaces and then is fired in a reduced, oxidized and neutral environment. This process enables celedon ceramics to be produced. Celadon has dull and transparent color variations that change from grey-green to blue-green. Celadon glaze both increases the artistic value of the forms that are applied and also brings a minimal visual quality to them. The art of ceramics which started to reach the value that deserves and gains an original identity, is enriched with the different cultural and regional techniques and also gains an authentic style. In this research, the history of celadon glaze which is a Far East ceramics technique, its production techniques are researched, experimental studies were done with the available ceramics raw materials in our country and they were applied to the forms. Hence it is thought that this study is going to contribute to the Turkish Contemporary Art of Ceramics.