Örgütsel çatışmanın nedenleri ve çalışanlar üzerindeki etkileri ve kamu kuruluşunda bir alan araştırması
The causes of organizational conflict and their impacts on employees and a field research of public sector
  1. Tez No: 357358
  2. Yazar: EMRE İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇİĞDEM KIREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çatışma, Çatışma Türleri, Çatışma Nedenleri, Motivasyon, Stres, Tutum, Organizational Conflict, Types of Conflict, Reasons of Conflict, Motivation, Stress, Attitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
İnsanlar hayatlarının önemli bir kısmını çeşitli örgütlerde geçirmektedirler. Özünde karmaşık bir yapıya sahip olan insanoğlu içinde bulunduğu örgütlerde de bu yapının bir parçası olmuştur. Örgütlerin, kişilerin yalnızca iş yaşantılarını değil, tüm yaşamlarını etkilediği ise kaçınılmaz bir gerçektir. Örgüt ve örgütlenmenin getirdiği olumlu ve olumsuz durumlar vardır. Bunlardan biri de çatışmadır. Yaşamın her alanında olduğu gibi çatışmalar örgüt kültüründe de kendisini göstermekte ve örgüt kültürü içerisinde hissedilmektedir. Çatışmanın her alanda olduğu gibi örgüt içerisinde de şiddetinin az veya çok oluşuna göre yaşanması beraberinde örgüte olumlu veya olumsuz nitelikler kazandırabilmektedir. Çatışmanın varlığıyla birlikte yöneticilerin bu durumu doğru şekilde algılayıp olumlu veya olumsuz çözüm üretebilmek örgüte yarar sağlayacaktır. İnsan ilişkilerinin iyi yönetilmesinin gerektiği örgütlerde, işverenlere büyük görevler düşmektedir. Aksi takdirde, iyi yönetilemeyen bir çatışma çalışanlar üzerindeki etkilerini artırır ve kayıplara neden olur. Bu çalışmada çatışma kavramı, çatışma türleri, örgütlerde yaşanan çatışmaların nedenleri ve son olarak da, örgüt kavramının baş aktörleri olan çalışanlar üzerindeki yarattığı etkiler incelenmiş ve sonuçları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays individuals have been spending a significant portion of their lifetime in various organizations. People, who already have their own complex structure, has become a part of their organizational structure as well. It is an inevitable fact that organizations do influence individuals' whole life, rather than their work life only. There are both positive and negative consequences of having an organizational structure. One of them is conflict. Conflict in organizational culture is as common as conflict experienced in other domains of life. Depending on its severity, conflict in workplace –like conflicts in all other domains- may have positive and/or negative effects on organizations. When conflict occurs, it will be of great benefit to organizations if managers can identify and deal with the conflict in a timely manner. Employers have a critical role in organizations where interpersonal relationships should be managed effectively. Otherwise, if conflict is not managed effectively, its effects on employees are exacerbated resulting in several losses in an organization. In this study, the concept of conflict, types of conflict, causes of organizational conflict, and finally, the effects of conflict on employees, the main actor of organizations as well as its consequences are examined.