Türkiye'de sağlık hizmetlerinde yaşanan dönüşüm: Eskişehir'de alt gelir grupları üzerine bir inceleme
Transformation of health care services in Turkey: An analysis on low-income groups in Eskişehir
  1. Tez No: 357357
  2. Yazar: EMRE KOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU UÇKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, sa÷lÕk hizmetleri, Sa÷lÕkta Dönüúüm ProgramÕ, genel sa÷lÕk sigortasÕ
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlık hizmetlerinin kamusal niteliğinde yaşanan dönüşümün alt gelir gruplarında yer alan kişiler tarafından nasıl algılandığının ortaya konulmasıdır. Bu amaca yönelik olarak hazırlanan anket araştırmacı tarafından karşılıklı görüşme yöntemi ile ankete katılan kişilere uygulanmıştır. Bu bağlamda araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Araştırma kapsamında yararlanılan anket üç bölümden ve 57 sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik verileri elde etmek için 400 kişi ile karşılıklı görüşme yöntemi ile anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve bu anketlerden cevap alınamayan soruların yer aldığı 13 anket değerlendirilme dışı bırakıldıktan sonra 387 anket araştırma kapsamında değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların çoğunluğu (%62) sağlık hizmetlerinde yaşanan dönüşümü iyi olarak değerlendirmekte, yaklaşık %30'u ise bu dönüşümün çok iyi olduğunu belirtmektedir. Buna karşın katılımcıların sadece %2,7'si bu dönüşümü olumsuz olarak algılamaktadır. Sonuç olarak Sağlıkta Dönüşüm Programı ile getirilen uygulamaların uzun yıllardan beri sağlık hizmetlerinin sunumunda var olan aksaklıkları ortadan kaldırdığını, ödeme gücü olmadığı için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağladığını ve sağlık hizmetlerinin sunumunda var olan eşitsizlikleri ortadan kaldırarak tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağladığını ifade edebiliriz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the low-income citizens' perception on the transformation of public characteristics of healthcare services. Quantitative research methodology has been employed in the study. A survey composed in accordance with the aim of the study was conducted on the selected participants via face-to-face interviews. The survey was composed of three main parts and 57 questions. In total 400 survey were conducted and 13 of them found to be invalid. Thus the evaluations were made based on the 387 valid surveys. Research findings revealed that most of the participants found the transformations in healthcare services positive. 62% of the participants found the transformation good, whereas 30% of them were found it to be very good. Only small percentage (2.7%) of the participant perceived the transformation of the healthcare services negative. Consequently, the results of the study indicated that the applications introduced with the Health Transformation Program eliminated the lengthy experienced problems in healthcare services provisions, provided healthcare services for the citizens who do not benefit much from the healthcare services due to their low income level, abolished the unequal treatments and provided healthcare services for all the citizens.