Gönüllü vazgeçme
Voluntarily abandonment
- Tez No: 357361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARAKEHYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Gönüllü vazgeçme, teşebbüs, suç siyaseti, etkin pişmanlık, icra hareketi, sübjektif ve objektif teori, Voluntary abandonment, attempt, crime policy, contrition, subjective and objective theory
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Suç kural olarak belli aşamalardan geçerek gerçekleşmektedir. Suçun meydana gelinceye kadar geçtiği aşamaların bütününe suç yolu“iter criminis”denilmektedir. Her suç için söz konusu olmasa bile suç yolu; düşünce, icra, tamamlanma ve son bulma aşamalarından oluşur. İşte bu yol üzerinde fail icra hareketlerine başladıktan sonra kendi iradesiyle suç yolundan dönebilir. Gönüllü vazgeçme olarak adlandırılan bu durum Türk Ceza Kanunu'nun 36. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre“icra hareketlerinden gönüllü olarak vazgeçen ya da kendi çabasıyla suçun tamamlanmasını ya da sonucun gerçekleşmesini önleyen fail teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz; ancak tamam olan kısım esasen bir suç teşkil ediyorsa bundan dolayı cezalandırılır”. Bu çalışmada bir bütün olarak“gönüllü vazgeçme”konusu incelenmiştir. Çalışma gönüllü vazgeçme kavramının ortaya çıkışı ve bu kavramın tarihsel gelişiminin anlatılması ile başlamaktadır. Bir sonraki bölümde gönüllü vazgeçmenin temelini açıklayan teoriler incelenmiştir. Daha sonra gönüllü vazgeçme kurumu bütün unsurlarıyla bir incelemeye tabi tutulmuştur. Bu kurumun hukuki sonuç ve etkileri ve etkin pişmanlıkla olan ayrımı anlatıldıktan çalışmamız sonuç bölümüyle bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In principle a crime follows a process and then occur. The whole process in which a crime shapes is called iter criminis. All iter criminis, not necessarily, includes thought, execution, completion and ending processes. The actor stop the process of crime after starting the execution with his/her own will. This situation is called as voluntary abandonment and settled in 36. clause of Turkish Criminal Law. According to this clause“ one who give up the execution voluntarily or prevent the completion of the crime or prevent the finishing of the crime is not penalized. However, if the completed part is a crime, the executor is punished”. In this study,“voluntary abandonment”was investigated as a whole process. In the first section of the study, the emergence of voluntary abandonment as a term and then the explanation of the historical development were handled. Next, the theories that account for the basis of the voluntary abandonment were investigated. Then, An in depth analysis of the voluntary abandonment with its all dimensions was conducted. The effects and the results of this institution as well as the difference from effective repentance was analyzed. Last, the conclusions were provided.