Türk Ceza Hukukunda gönüllü vazgeçme
The voluntary abandonment in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 529439
  2. Yazar: VAKKAS KORHAN YEĞRİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllü Vazgeçme, Suça Teşebbüs, Öngörülü Vazgeçme, Başarısız Teşebbüs, Suça İştirak de Gönüllü Vazgeçme, İhmali Suçlarda Gönüllü Vazgeçme, Aktif Pişmanlık, Gönüllülük, Otonom Hareket, Voluntary abandonment, withdrawal, attempt to crime, conscious abandonment, failed attempt, voluntary abandonment in aiding and abetting, voluntary abandonment in negligent crimes, active regretting, voluntariness, autonomous act
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu tez, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, gönüllü vazgeçme kurumunun tarihi gelişimi, vazgeçmeyi açıklayan teoriler ve mukayeseli hukuk bakımından incelenmiştir. Gönüllü vazgeçmenin ilk çıkış noktası, Roma Hukuku'nda, İslam Hukuku'nda uygulaması, tarihi süreçte tasarılarda geçirmiş olduğu değişimler ve cezasızlığı sağlayıcı avantajını açıklayan teoriler incelenmiştir. Bu teorilerden olan ve vazgeçmeyi açıklayan ve benimsediğimiz görüş olan kombinasyon teorisi açıklanmıştır. Nihayet, mukayeseli hukukla bu bölüm sona ermektedir. İkinci bölüm, gönüllü vazgeçmenin unsurlarının izah edilmesine ayrılmıştır. Gönüllü vazgeçmenin şartları, gönüllü vazgeçmenin bulunduğu ve bulunmadığı durumlar Alman Federal Yüksek Mahkemesi ve Türk yargı kararları ile zenginleştirilmiş ve teoriler eşliğinde açıklanarak nihayetlendirilmiştir. Üçüncü bölüm, gönüllü vazgeçme kurumunun suça iştirak noktasında incelenmesine ilişkindir. 5237 sayılı TCK m. 41 düzenlemesinin esaslarının ayrıntılı olarak açıklandığı bu bölüm, suç ortakları bakımından vazgeçmenin incelenmesiyle tamamlanmıştır. Dördüncü bölüm ise, gönüllü vazgeçmenin maddi ceza hukukunda görünümü ve özel durumlara ayrılmıştır. Bu bölümde, ihmali suçlarda gönüllü vazgeçme, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suçlarda gönüllü vazgeçme gibi suç türlerinde vazgeçme kurumunun uygulanabilirliği tartışılmıştır. Sistemimizde olmayan öngörülü vazgeçme ve nitelikli teşebbüs kavramları açıklanmış ve vazgeçmeyle ilişkili özel durumlara yer verilerek çalışma sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of four chapters. The historical development of the voluntary abandonment institution, theories of explaining about the abandonment and comparative law were examined in the first chapter. And also, the origin of the voluntary abandonment in practice of Roman Law, Islamic Law and the amendments of law systems within the historical process, the theories of explaining of the advantage of impunity are examined. Eventually, I concluded that the combination theory, which is one of these theories, explains to the basis of abandonment. Finally, this chapter ends with comparative law. The second chapter is set aparted to the elements of voluntary abandonment. The conditions of voluntary abandonment, the situation of voluntary abandonment and the absence of abandonment were explained in the light of theories and enriched by the German Federal Supreme Court and Turkish Judicial Decisions. The third chapter deals with the examination of the voluntary abandonment in terms of aiding and abetting. The principles of the regulation of Article 41 of the Turkish Penal Code No. 5237 is explained in detail. This chapter has been completed by reviewing the abandonment of the aider and abettor. The fourth chapter is set aparted to the appearance and special circumstances of voluntary abandonment in criminal law. This chapter discusses the applicability of the withdrawal in the types of crimes such as voluntary abandonment in negligent offenses and voluntary abandonment due to the consequent offenses. The concepts of conscious abandonment and qualified attempt are explained which are which are not recognized in our law system. Eventuallay, the thesis has been concluded with the special cases related to the abandonment.