Türk Hukuk sisteminde gönüllü vazgeçme
Voluntary abandonment in Turkish legal system
  1. Tez No: 376532
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BEDRİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllü vazgeçme, suça teşebbüs, etkin pişmanlık, aktif davranış, abandonment and withdrawal, criminal attempt, voluntary renunciation, deliberate action
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Fail kendi isteğiyle icra hareketlerine devam etmez veya icra hareketlerini tamamladıktan sonra iradi aktif davranışlarıyla tipik sonucun gerçekleşmesini önlerse teşebbüs ettiği suçtan ceza almayacaktır. Failin teşebbüs ettiği suçtan bu şekilde geri dönmesi gönüllü vazgeçme olarak adlandırılmaktadır. Gönüllü vazgeçme kurumu, ceza hukukunun tek amacının suç işleyen faile ceza vererek faili ıslah etmek olmadığı ayrıca suç yolunda ilerleyen failin kendi isteği ile suçtan geri dönmesi durumunda ödüllendirilmesi gerektiği düşüncesiyle modern ceza hukukunda kabul görmüş önemli bir kurumdur. Gönüllü vazgeçme kurumunun incelenmesini hedef tutan bu çalışmamız, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun genel hükümleri kısmında 36. ve 41. maddelerinde düzenlenmiş olan gönüllü vazgeçme kurumunun öğreti ve uygulamadaki görüşler ışığında temel ilke ve esaslarını tespit etmek, ayrıca gönüllü vazgeçmenin etkin pişmanlık kurumundan farklarını ortaya koyabilmek amacıyla hazırlanmıştır. Belirtilen amaç çerçevesinde hazırlanan çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak gönüllü vazgeçme ve etkin pişmanlık kurumu ile aralarındaki ayrım üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu bölümde gönüllü vazgeçmenin hukuki niteliği ve esası hakkındaki teorilere de yer verilmiştir. İkinci bölümde, gönüllü vazgeçmenin unsurları ile gönüllü vazgeçme konusunda farklı özellikler arz eden suç tiplerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde iştirak halinde işlenen suçlarda gönüllü vazgeçme ve gönüllü vazgeçmenin sonuçlarına yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise tespitlerimize ve önerilerimize yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
If the actor voluntarily abandons achieving the criminal objective, he or she will not be punished in accordance with the same terms which apply for the completed crimes. This voluntary renunciation from committing the crime or taking part in active prevention of the commission of it is called voluntary abandonment. Voluntary abandonment is an important instrument which is recognized by modern criminal law whose purpose does not consist of solely to rehabilitate the perpetrators by imposing them the necessary penalty but also to favor those who voluntarily abandon fulfilling the crime. This study aims to analyze the voluntary abandonment which is specified with the 36th and 41st articles of the general provisions of Turkish Penal Code section 5237. In the light of doctrine and practices on the voluntary abandonment, this study aims to identify the basic principles and procedures of voluntary abandonment and also to reveal its differences from effective regret. This thesis consists of three main chapters. In the first chapter differences between voluntary abandonment and effective regret are discussed. Also this chapter includes various theories on the nature and legal status of voluntary abandonment. The second chapter states the features of voluntary abandonment and its application in different kinds of crimes. The third chapter discusses the results of voluntary abandonment in organized crimes. And the last chapter covers the conclusions and implications of the study.