Frigya bölgesine alternatif konaklama tesisi önerisi: Karavancılık
Proposal of an alternative accommodation for Phrygia: Caravanning
- Tez No: 357360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamp ve Karavan Turizmi, Karavanlar, Gözlem, Görüşme, Delfi Tekniği, Frig Vadisi, Camping and Caravan Tourism, Caravans, Observation, Interview, Delphi Method, Phrygian Valley
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünyada kamp ve karavancılığın gelişmesiyle birlikte konaklama ihtiyacının karşılanmasında çadır ve bungalovlar ile birlikte karavanların kullanılması da yaygınlaşmaktadır. Karavanlar, ekonomik tatil seçeneğiyle doğal ve kültürel kaynaklara sahip alanlarda doğaya zarar vermeyen konaklama türü olarak geleneksel konaklama modellerine alternatif olarak öne sürülebilir. Bu tezin temel amacı, Dağlık Frigya Bölgesinde yer alan Karaören ve Yapıldak Baraj Göletleri çevresinde belirlenen bölgelerin karavancılık için uygun olup olmadığının değerlendirilmesidir. Bu amaca ulaşmak için araştırma nitel olarak desenlenmiş, veri toplama teknikleri olarak gözlem, görüşme ve Delfi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle Delfi yöntemi ile potansiyel bir karavan alanının sahip olması gereken kriterler belirlenmiş daha sonra bu kriterler kapsamında gözlem, görüşme ve ikincil veriler aracılığıyla Frig Vadisi için değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde Frig Vadisinde yer alan her iki bölgenin karavan alanı (kamping) olarak yatırımcılara açılabileceği görülmüştür. Ancak bölgelerin kırsal alanda bulunması nedeniyle karavan veya kamping tesisinin işletilmesinde rekreatif kolaylıklar olarak da nitelendirilen üst yapı yatırımları konusunda yerel yönetimlere ve yatırımcılara bazı görevler düşmektedir.
Özet (Çeviri)
The use of caravans, besides tents and bungalows, for meeting the accommodation need becomes widespread along with the developments in the fields of camping and caravans. Providing an economical holiday option and allowing an accommodation not harming nature in the areas having natural and cultural resources, caravans may be proposed as an alternative to traditional accommodation models. The main purpose of this thesis was to evaluate the suitability of the areas determined in the vicinities of Karaören and Yapıldak dam ponds situated in the Highlands of Phrygia for caravan activities. Observation, interview, and the Delphi method were used for data collection in the present study, which was a qualitative one. Observation and interview were used for gathering information about the values of the above-mentioned two areas. Evaluations were made for each study area based on the criteria of a potential caravan area that were determined via the Delphi method. According to the overall evaluation of the research results, both areas situated in the same geographical region may be opened to investors as a camping (caravan) site. However, since the said areas are located in a rural region, some works should be performed by local governments and investors on the subject of superstructure investments, which are also referred to as recreation facilities, for the operation of caravan or camping facility.