Trabzon Tabakhane kazısında ortaya çıkarılan bronz heykel
Bronze statue arising out of Trabzon-Tabakhane excavation
  1. Tez No: 357374
  2. Yazar: SEMRA GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORKMAZ MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon, Tabakhane, Heykel, Philesios, Apollon, Trabzon, Tabakhane, Statue, Philesios, Apollon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada; 1997 yılında Trabzon Cumhuriyet Mahallesi, Tabakhane Mevkiinde Trabzon Müzesince yapılan kurtarma kazısında ortaya çıkarılan ve şuanda Trabzon Müzesi Arkeolojik Eserler Seksiyonunda sergilenen bronz heykel değerlendirilmiştir. Öncelikle Trabzon Tabakhane kazıları hakkında bilgi verilerek, heykelin buluntu yeri ve durumu değerlendirilmiştir. Yapılan ilk ve tek kazı olma özelliğine de sahip olan kazıda, 6 parça halinde ortaya çıkarılan heykelin İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı Merkez Müdürlüğü uzmanı Mihrican Kılıç tarafından temizlik, tedavi ve konservasyon çalışmaları yapılmıştır. Daha sonra genel tanımı yapılıp, benzerleri yardımıyla tipolojik ve stilistik karşılaştırması yapılmıştır. Heykelin kimliği ve tipinin belirlenmesinde belirleyici bir atribüsünün bulunmamasından dolayı zorluk çekilmiştir. Ancak elimizdeki tek yazılı kaynak olan Arrianus'un, İmparator Hadrian için yazdığı mektuplar yardımıyla heykelin kimliği belirlenmeye çalışılmıştır. Arrianus'un bahsettiği Hadrian, Hermes ve Philesios heykellerinden yola çıkarak yapılan araştırmalar sonucunda heykelin Philesios olabileceği düşünülmüştür. Bronz heykelin baş, saç ve genel üslup değerlendirmesi benzerleri yardımıyla yapılmaya çalışılmıştır. Son olarak çalışma, tüm bu değerlendirmelerden yola çıkarak heykelin MÖ 4. yüzyıla ait bir orijinalin, MS 2. yüzyıla ait bir kopyası olabileceği teziyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the bronze statue, which was unearthed in the excavations of recovery and exhibited in Trabzon Cumhuriyet street, Tabakhane in the locality, and exhibited in Trabzon Archaeological Artifacts sections, is evaluated. Firstly providing giving information about Trabzon Tabakhane excavations, statue provenance and situation is evaluated. In this excavation, whic is first and only capable of being excavated, the sculpture which is revealed 6 pieces, cleaning, treatment and conservation studying is made by Mihrican Kılıç specialist of İstanbul restoration and conservation laboratory central offices. Then made a general description, typological and stylistic comparisons were made with the help of the like. There has uneasynessed therefore there has no atribu for determining the identity of statue but there has been tried to determine for identity of statue helping with our only writing source which is a letter writing from Arrianus to empiror Hadrian. It is thought that the statue is Philesios based on Arrianus talks about Hadrian, Hermes ve Philesios statues. the bronze statue's head, hair and general style evaluation is attempted. Finally, based on all considerations ; this study was concluded with the allege that bronze statue can be an imitation dating back to 2nd century AD. of the original one which belonged to 4th century BC.