Kentleşme ve kentsel çevre düzenleme çalışması Trabzon örneği
- Tez No: 57699
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hızlı kentleşme, Gecekondu, Kentsel Yenileme, Rapid Urbanization, squatter settlement, urban renewal VI
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Ülkedeki hızlı kentleşme olgusunun yarattığı gecekondu oluşundan hala devam etmektedir.Bu çalışmada gecekondu alanlarında sağlıklı yapı ve çevre dönüşümü irdelenecek, bu bağlamda Trabzon Örneğinde Tabakhane ve Zağnos Dere içi sağlıklaşürma-yeniden iskanda ne yapılabilir konusunda, bir model denemesine gidilecektir. Birinci bölümde, ülkedeki hızlı kentleşme ve gecekondu olgusunun gelişimi incelenmektedir. İkinci bölümde, gecekondu alanlarındaki imar afları ve gecekondu politikası incelenmekte, bu olguyu özendiren faktörlere değinilmektedir. Üçüncü bölümde ise, gecekondu sorununa çözüm arayışlan,kent planlaması açısından kentsel alan sağlıklaştırma ve yemden yapılanma çalışmaları ve yeniden iskanla ilgili öneriler tartışılmaktadır. Dördüncü bölümde Trabzon örneği incelenmekte, çözüm yollan tartışılmaktadır. Beşinci bölümde çalışmanın sonucu ve değerlendirmesi yapılmaktadır. Altıncı bölümde çalışma sonucunda öneriler üretilmektedir.
Özet (Çeviri)
URBANIZATION AND REORGANIZATION OF THE URBAN ENVIRONMENT CASE STUDY IN TRABZON SUMMARY As a result of rapidly increasing population and uncontrolled urbanization in Turkey, socio-economic structure changes itself and creates new interaction among the people while the space gains news dim entions. This uncontrolled urbanization couses squatter settlements with unhealthy and unplanned physical environmental conditions. The aim of this thesis is to examine and solve these problems in the squatter areas with detail in the case of Trabzon wich is named Urban Renewal and Rebuilding process. In the- first chapter, examined rapid urbanization process and squatter settlement. In the second chapter, examined squatter settlemet policy and plannig act. In the third chapter, to solve the problems of the unhealthy and unplanned physical environmental in the squatter settlement with in renewal and rebuilding process according to plannig goals. In the fourth chapter,case of Trabzon is examined on the renewal and rebuilding process. In the fifth chapter, covers conclution the over all evalation of the study. The six chapter, finally examined some policy and proposols wiew of renewal and rebuilding process.