Ulaşım coğrafyası açısından bir inceleme: Erzurum Havalimanı
A study on transportation geography: Erzurum Airport
- Tez No: 357375
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE ALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Havalimanı, Ulaşım Coğrafyası, Erzurum, Transportation, Airport, Transportation Geography, Erzurum
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın esas amacı, Erzurum Hava Limanı'nın ulaşım coğrafyası açısından incelenmesidir. Doğal çevre ve ulaştırma etkileşimini, ulaşım coğrafyasının sınırları çerçevesinde genelden özele bir sıralama izleyerek incelemek ve hızla değişen yaşam düzeni açısından güncel bilgileri bilim dünyasına sunmaktır. Bu amaçla ulaşım sistemlerinin genel özellikleri, zamansal ve mekânsal gelişimleri, ulaşım çeşidi donanımlarının ve kullanımının geçmişten günümüze frekans değişimi; coğrafi özelliklerin hava ulaştırmasına etkileri, ülkemizdeki mevcut hava ulaştırması ve havaalanları/havalimanları; çalışmanın çekirdeğini oluşturan Erzurum Havalimanı'nın coğrafi özellikleri; Erzurum Havalimanı'nın yolcu, yük ve uçak trafiği açısından mevcut durumu ayrı bölümlerde incelenmiştir. Çalışma hazırlanırken nitel ve nicel veriler birlikte kullanılmış, yoğun bir literatür tarama sürecinden sonra Devlet Hava Meydanları İşletmeciliği Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İstasyonu uzun yıllık istatistikleri derlenmiş, Erzurum Havalimanı'nda farklı zamanlarda uçuş öncesi yüz yolcuya anket uygulanarak, Erzurum Havalimanı'na yolcuların bakış açısı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda Erzurum Havalimanı'nın yer seçimi esnasında jeomorfolojik özelliklerin, üniversite ve kayak merkezine ulaşım kolaylığının göz önünde bulundurulduğu; ancak sulak alanlar ve kuş varlığına dikkat edilmediği tespit edilmiştir. Bu dikkatsizlik ise hem kuş varlığını hem de uçuş güvenliğini tehdit etmektedir. Erzurum Havalimanı'nın yolcular tarafından belirtilen en eksik yönü havalimanına ulaşımın yetersiz olmasıdır. Havalimanı ulaşım güzergah ağının güçlendirilmesi ve sefer sayısının arttırılmasının eksikliğin giderilmesinde yararlı olacağı düşünülmektedir. Gerek iç hat gerekse dış hatlarda erişim noktaları ve sefer sayısı arttırılmalı, uçak trafiği hızla artan havalimanları örnek alınarak Erzurum Havalimanı'na duyulan talep arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this report is to analyse in terms of transport geograpyhy of Erzurum Airport to analyse natural enviroment and transport interaction within bounds of geography from the general to the specific and to offer up to date informations to the scientific world in terms of a rapidly changing world order for that purpose general characteristics of varieties of transportation, temporal and spatial developments, the use of types of transprotation equipment, freguency change from past to present : the effects of geographical features to air transport, existing air transport in our country and airports ; Erzurum Airport's geographical features that make up the center of the report; in terms of passenger, cargo and aircraft traffic of Erzurum Airport are examined in seperate sections of the current situation. While the report is making ready guantitative and qualitative data were used together at the end of an instensive research. As a result of the report is that geomorphological and climatic characteristics are considered for ease of transportaion to university and ski center during the selection of right place for Erzurum airport but there was an inattentive about researching the presence of bird and wetlands .The inattention is becoming a treat for the presence of bird and airworhiness.The other result of this report is although the Erzurum airport did not gain barrier free status of the airport , there are some preparation for passangers with disabilities to meke easy their passage.Erzurum airport must gain barrier free status in the direction of it's own qualifications.The gratest missing point is that lack of acsess to airport by pasangers. Airport transprotation route network, eliminating the deficiency strenghening and increasing the number of flights is expected to be useful. Both domestic and foreign lines, access point, and increased the number of flights, airports, air traffic is modeled on the rapidly incerasing demand for Erzurum Airport increased.