Türk mutfağının gelişiminde gurmelerin rolü üzerine bir çalışma
A study on the role of gourmets in the development of Turkish cuisine
  1. Tez No: 357373
  2. Yazar: HANDE TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM AKOĞLAN KOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Türk Mutfağı, Gurme, Nitel Araştırma, İçerik Analizi, Gastronomy, Turkish Cuisine, Gourmet, Qualitative Research, Content Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türk mutfağı kültür çalışmaları içinde farklı bakış açılarıyla değerlendirilen önemli bir kültür unsurudur. Sosyo-kültürel olarak çok zengin ve çeşitli bir yapıya sahip olan Türk mutfağı, son yıllarda birçok araştırmaya konu olmaktadır. Gurmeler de bu süreçte mutfak ve yemek kültürü alanında bilgi ve tecrübelerini paylaşan mutfak uzmanları olarak gastronominin içinde yer almaktadır. Özellikle, yiyecek-içecek endüstrisinin ve ağız tadına düşkün, farklı lezzetler keşfetmeye meraklı tüketicilerin dikkatini çeken gurmeler, günümüzde yiyecek-içecek tüketimi konusunda etkileyici role sahiptir. Bu nedenle, özellikle Türk mutfağının gelişimindeki rollerinin ve sahip oldukları genel niteliklerinin belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışma, nitel araştırma modeli altında gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, Türk mutfağı alanında uzman 20 kişi ile yüzyüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak kod ve temalar oluşturulmuş ve bulgular yorumlanmıştır. Sonuç olarak, kişilere sahip oldukları özelliklerden ötürü atfedilen gurmeliğin; tecrübe, merak, yemek kültürü ve mutfak bilgisi gibi temel nitelikler gerektirdiği, mutfağın gelişiminde öneri, eleştiri ve yorumlarıyla dikkat çekip, farkındalık yaratarak yer aldıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish cuisine has an important cultural element in cultural studies which evaluated from different perspectives. Socio-cultural structure which has a very rich and diverse as Turkish cuisine, has been the subject of many studies in recent years. In this process, gourmets are culinary expert who share their knowledge and experience in the field of culinary and cuisine culture are located in the gastronomy. Gourmets are having an effective role about food and beverage consumption at present. Especially in this case has attracted the attention of food and beverage industry's, palate fond and curious to explore the different tastes of consumers. Therefore, the purpose of study is gourmets roles in the development of Turkish cuisine and to determine their general qualifications. Considering this purpose, study was contucted under the qualitative research method. In- depth exploratory and semi-structured interviews were conducted, in person, with 20 experts in the field of Turkish cuisine located in İstanbul. Content analysis was used to analyze the data. Codes and themes were determined and interpreted the findings. As a result, because of the properties owned by people who are attiributed to gourmet; required to experience, curiosity, food culture and culinary knowledge such as basic qualifications; suggestions, criticisms, and comments pull attention the raising awareness, it was concluded that they take place in culinary development.