Kur'ân'da tehekküm üslûbu
Tahakkum (Irony)stayle in Qoran
  1. Tez No: 357398
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tehekküm, İstihza, Suhr, Hezl, İstiâre, Teşbih, Mecâz, Irony, Mock, Badinage, Metaphor, Comparison, Trope
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kur'ân'ı anlama çabası içerisinde olan kimseler öncelikle Kur'ân'ın anlaşılmasına yardımcı olan ve ayetleri çeşitli yönleri ile ele alan Kur'ân İlimleri (Ulûmu'l-Kur'ân) bilgisine sahip olmalıdır. Hiç şüphesiz ki bu ilimler içerisinde Kur'ân'ın dil ve üslûp özellikleri önemli bir yer tutar. Kur'ân'ın ilk muhatap kitlenin yaşadığı maddî ve manevî çevrede teşekkül ettiğini göz önünde bulundurduğumuzda, o toplumun dil ve üslûp özelliklerini görmezden gelerek tefsire kalkışmanın bir dizi sorunu beraberinde getireceğini söylemek yerinde olacaktır. Kur'ân'da tehekküm üslûbu incelendiğinde birçok ifadenin zahirî bakış açısıyla muhatabın zihninde tezat oluşturduğunu görmek mümkündür. Bu sebeple biz, bu tezimizde tehekkümün belâğat ilmi içerisindeki yerini ve uygulama biçimlerini tespit ederek anlam üzerinde icra ettiği tesir ve kelâma kattığı zenginliği konu edindik. Sonrasında ise bu üslûbun Kur'ân'daki uygulamalarını tefsirlerden aldığımız yardımlarla tespit ederek ayetlerin doğru anlaşılmasına katkı sağlamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
People who try to understand Qoran, should have Qoran sciences (Ulûmul-Kur'ân) information which helps to understand Qoran and handle verses with several aspects. No doubt, for these scienses Qur'an's language and style has an important place. If we consider the Qoran with its constituted material and spiritual environment which first interlocutor comminity is living, it is obvious that trying to tafsir (commentary of Qoran) without that society's language and style a lot of problems will be occured. When the tahakkum style analyzed shallowly in Qoran, most of statements may create contradictions on interlocutor's mind. For this reason, we have decided as thesis subject which is tahakkum's role in rhetoric and influence to meaning by determining practice style and contribution to enrichment of phrase. Later we tried to contribute to understand verses correctly by determining tahakkum's practices in Qoran with help of Tafsir.