Muhammed İbn Sîrîn ve hadis ilmindeki yeri
Muhammed İbn Sîrîn and his place on hadith knowledge
- Tez No: 357397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Bibliography
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Muhammed b. Sîrîn, Rivayet, Kütüb-i Tis'a, Hadith, Muhammed b. Sîrîn, Narration, Kütüb-i Tis'a
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmamızda Hicri I. asırda Basra'da yaşamış, döneminin en önemli muhaddislerinden olan, kendisinden sonraki dönemleri etkileyen Muhammed b. Sîrîn'in hayatı ve hadis ilmindeki yeri ele alınmıştır. Bu çerçevede Muhammed b. Sîrîn'in yaşadığı dönemde kendisine etki eden çevre ve özellikleri, kişisel özellikleri, ahlâkı, hadisçiliği, fıkıh, tefsir gibi islamî ilimler arasındaki yeri, verası, takvası ve yaşantısındaki inceliklere de çalışmamızda detaylı olarak yer verilmiştir. Ayrıca Muhammed b. Sîrîn'in hadis aktarma ve seneddeki yöntemi, rivayet ettiği hadislerin içerik bakımından tasnifi ve Kütüb-i Tis'a daki hadislerinin sayısı ve değerlendirmesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of Muhammed b. Sîrîn, who lived in the first century according to muslim calendar, and his place in hadith, Prophet Muhammed's sayings- is Muhammed's sayings-.In this framework, the environment and properties, his morality,his hodjas -teachers-, his talebes -students-, his family, his birth, his sons and daughters, and his life is presented. Besides, his hadith knowledge-, his place in Islamic knowledge such as islamic law-, and ezplanation of the Koran-, his vera, his takva -piety-, and grace in his life are included in detail in our study. On the other hand, Muhammed b. Sîrîn's methods in conveying hadith and proofing the truth of hadith-, calssification of the hadiths he narrated in terms of content, and the assessment of hadiths in Kütüb-i Tis'a -a well- known antology of hadiths gathered- is conducted.