Basra ve Kûfe ekollerinin terminoloji tartışmaları: Mansub cümle elemanları örneğinde
The terminological disputes betwen Basra and Kufe ekoles : In the example of the elements of mansub sentenses
- Tez No: 357405
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap, Istılah, İhtilaf, Mansûbat, Arabian, Term, Dispute, Mansubat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezin amacı Arap dilbilimcilerine öncülük eden iki önemli ekolden Basra ve Kûfe mektebi temsilcileri arasında mansûbat konusundaki ıstılah farklılıklarını ortaya koymaktır. Çalışmamız giriş kısmı ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Arap dili tarihi, dilin gelişim süreci, Basra ve Kûfe ekollerinin önemli temsilcileri tanıtılacaktır. Birinci bölümde İ'rab olgusu ve ihtilaf mevzusu anlatılacaktır. İkinci bölümde ise ıstılahta ihtilaf mevzusu ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to indicate term differences about the elements of mansub sentenses between the representatives of Basra and Kufe Schools which are important ecoles leading for Arabian linquistists. Our study consists of an introduction and two sections. In the introduction section, the history of Arabic, the development process of the language and significant representatives of Basra and Kûfe ecoles will be introduced. In the first section, the fect of İ'rab and the matter of Dispute will be explained. In the last section, the matter of dispute in the Term will be examined.