Türkiye'de yaşanan finansal krizlerin KOBİ'lere etkileri: Erzurum ilinde bir uygulama
The effects of financial crises in Turkey SME
- Tez No: 357406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENER GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Krizin Etkileri, Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ), Crisis, Effects of The Economic Crisis, Small and Medium Size Enterprise (SME)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tezin amacı; 1990 yılından sonra meydana gelen ekonomik krizlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) üzerindeki etkilerini incelemektir.Ekonomik kriz, ekonomide aniden ve beklenmedik biçimde ortaya çıkan olayların ekonomiyi olumsuz olarak etkilemesidir. 1980'li yıllarda hızlanan küreselleşme hareketleri ekonomik kriz kavramını önemli bir konu haline getirmiştir. Finansal serbestleşmenin gerçekleştiği bir ortamda Türkiye 1994-2001 yıllarında finansal krizlerle karşılaşmıştır. Bu krizlerin özellikleri, kriz öncesinde yüksek miktarda kısa süreli sermaye hareketlerinin olması ve krizin yaşandığı zamanda bu sermayenin ülke dışına kaçması ile ekonominin küçülmesidir.Finansal krizlerin KOBİ'lere etkilerini araştırmak için Erzurum ilinde bir anket çalışması yapılmıştır. 353 farklı KOBİ'ye çeşitli sorular sorulmuştur. KOBİ'lerin %41,3'ünün kriz dönemlerinde üretimlerinin azaldığı görülmüştür. KOBİ'ler kriz dönemlerinden nispeten etkilenmiştir. KOBİ'lerin %64'ünün kriz dönemlerinde satışları azalmıştır. İşletmelerin işçilik giderleri, genel üretim giderleri, hammadde ve malzeme giderleri ise artmıştır. KOBİ'lerin kriz dönemlerinde hükümetten beklentisi ise vergi indirimidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study the effects of the crisis which emerge after 1990 on the small and medium sized enterprises (SMEs). Economic crisis is the adverse effect of the events which emerge in a sharp and unexpected manner within the economy. Globalization movements which gained acceleration during the 1980s have led the concept of economic crisis to become an important issue. In a period during which the financial liberalization came true, Turkey was faced with the financial crisis between the years 1994 and 2001. The characteristics of these crises were as follows; the short-term capital movements which were present at high amounts before the crisis, and the economic shrinkage which was suffered as a result of the outflow this great capital. To investigate the effects of the financial crisis on SMEs, a survey was conducted in Erzurum. 353 different SMEs were asked a variety of questions. SMEs 41.3% decrease in production has been observed that in times of crisis. . SMEs in the crisis period is relatively affected. SMEs, 64% of sales are reduced in times of crisis. Operating expenses of labor, manufacturing overhead, raw materials and supplies expenses increased. Expectations of SMEs in times of crisis the government is the tax deduction.