Basra ve Kûfe ekollerinin mansûbât konusundaki ihtilafları ve İbn Hişâm'ın 'Şerhu Katri'n-Nedâ ve Belli's-Sadâ' adlı eserinde mansûbât konusunu ele alışı
The conflicts of Basra and Kufa schools on the issue of mansubât and Ibn Hişâm's how to address the issue of mansubât in his work named 'Şerhu Katri'n-Nedâ ve Belli̇'s-Sadâ'
- Tez No: 850230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mansûbât, İhtilaf, Basra, Kûfe, İbn Hişâm, Mansûbât, Conflict, Basra, Qufa, Ibn Hisham
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, Arap dilbilimciler açısından öncü konumunda yer alan Basra ve Kûfe ekollerinin mansûbât konularındaki İhtilafın ortaya konulması ve İbn Hişâm el-Ensâri'nin Şerhu Katri'n-nedâ ve belli's-sadâ isimli eserindeki mansûbât konularının incelenmesidir. Yapılan çalışma giriş ve sonuç kısımları haricinde iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Arap dilinin tarihi, nahiv ilminin Arap dilindeki yeri ve önemi ile nahiv ilminin doğuşu ve geçirdiği süreç ele alınmıştır. Birinci bölümde Basra ve Kûfe ekollerinin önemli temsilcileri tanıtıldıktan sonra mansûbât konularında iki ekol arasında bulunan ihtilaflar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise İbn Hişâm'ın hayatı ve eserleri anlatıldıktan sonra mansûbât konusu Şerhu Katri'n-nedâ ve belli's-sadâ isimli eserdeki haliyle incelenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise gerçekleştirilen araştırma neticesinde elde edilen bulgulara dayanarak çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the disagreement on mansûbât issues between the Basra and Kufa schools of thought, which are pioneers for Arab linguists, and to examine the mansûbât issues in Ibn Hisham al-Ansari's work titled Şerhu Katri'n-Nedâ ve Belli's-Sadâ. The study consists of two parts, except the introduction and conclusion parts. In the introduction, the history of the Arabic language, the place and importance of the science of grammar in the Arabic language, the birth of the science of grammar and the process it went through are discussed. In the first chapter, after introducing the representatives of the Basra and Kufa schools of thought, the disagreements between the two schools of thought on mansubat issues were emphasized. In the second chapter, after Ibn Hisham's life and works are explained, the subject of mansûbât is examined as it is in the work named Şerhu Katri'n-Nedâ. In the conclusion part of the study, inferences were made based on the findings obtained as a result of the research conducted.